Vandra i Sverige

Det finns många vandringsleder i Sverige. Du väljer om du vill bestiga fjälltoppar eller gå genom grönt skogslandskap.

Vandra i fjällen

Det är mycket populärt att vandra i de svenska fjällen. Turismen är faktiskt större under sommaren, än under vintern. Det är inte heller bara svenskar som besöker våra fjäll, utan det kommer också många utländska turister. Den mest kända leden är Kungsleden som börjar i Abisko nationalpark, vid Kungsporten. Sedan går leden 40 mil söderut till Hemavan. Naturligtvis kan du vandra norrut också. Det finns fina leder längst med hela fjällkedjan. Du väljer själv om du ska övernatta uppe på fjället eller bara göra en dagstur.

Vandra i skogen

Eftersom Sverige består till 70 procent av skog finns det stora möjligheter att vandra på fina skogsleder. En känd led är Vasaloppet, som du kan vandra sommartid. För att hitta en led nära dig kan du läsa kronprinsessan Viktorias bok som kom till efter att hon vandrat i alla Sveriges landskap. Oavsett var du bor i Sverige så kan du hitta en vandringsled att njuta av.

Rätt utrustning

För en lyckad vandringstur är det viktigt att du har rätt utrustning. Köp vandringskängor. Då har du skor som sitter bra på fötterna. Det finns en stor andrahandsmarknad på vandringskängor, så du behöver inte köpa nya. Du bör också ha en bra skaljacka, som står emot vind och regn. Om du ska vandra i fjällen måste du vara beredd på både stekande sol, vind, regn och snö. Och mygg.