Att cykla från Ystad till Kiruna

Vill du ha en riktig cykelutmaning? Varför inte cykla från Ystad i söder till Kiruna i norr. En rejäl utmaning på hela 190 mil.

Börja i Ystad

Det spelar ingen roll om du börjar i Ystad eller Kiruna, sträckan blir lika lång. Men det kan vara klokt att börja i det mer tätbebyggda Skåne för att sedan ta sig upp i landet. Ofta är det mysigare att cykla på lite mindre vägar. Då kan du undvika den hårda trafiken, särskilt sommartid. Som cyklist är du väldigt utsatt, även om du använder cykelhjälm.

Till Kiruna

Vissa cyklister sover i tält, medan andra kombinerar tält med hotell och vandrarhem. För att orka en så lång cykeltur som mellan Ystad och Kiruna kan det vara klokt att sova på hotel vissa nätter. Om du cyklar sommartid kan det också vara klokt att boka boende i förväg, så att du inte kommer fram till en stad och allt är fullbokat. Det är också smart att köpa en riktig långfärdscykel. Det är viktigt att alltid ha med något salt och extra vattenflaskor. Särskilt när du kommer norrut och det kan vara upp till tio mil mellan samhällena.