Fem tips för att få gården att gå runt ekonomiskt

Det är många som drömmer om att bo på landet och kunna leva på sin gård. Ofta kan du behöva vara tusenkonstnär och skapa flera inkomstkällor.

Att bo på en gård

Att äga en egen gård på landet är något speciellt. Det är inte konstigt att många vill kunna försörja sig på gården, och inte behöva åka iväg till ett vanligt jobb. Såvida du inte har ett stort lantbruk, så behöver du ofta skapa flera olika inkomstkällor för att få din gård ekonomiskt bärande. Hur mycket inkomst du behöver beror naturligtvis också på dina utgifter och huruvida du har lån på din gård. Ju mer praktisk du är, desto mer pengar kommer du också kunna spara genom att du kan bygga och fixa saker själv. Din gård måste drivas som ett företag för att du ska kunna leva på den.

1# Djuravel

Även om du inte primärt vill arbeta med djuravel, så kan du ändå ha en liten uppfödning av grisar eller får som du säljer till lokalbefolkningen. Det finns många som hellre köper en ekologisk gris som har levt ett bra liv på en gård i deras närhet, än köper ett baconpaket på affären. Får och grisar är tämligen lättskötta djur och gör dig inte lika bunden kor som behöver med mjölkas. Gillar du hundar och har en fin tik, så kan du också starta en kennel.

2# Stallplats

Har du en ladugård eller ett stall kan du fixa iordning boxar och en hage och hyra ut stallplats till hästägare. Det finns bönder som gått från att ha lantbruk, till att bara hyra ut stallplatser. Ofta tjänar de mer, samtidigt som de inte behöver lägga så mycket tid på det. Hästägarna kommer sköta sina hästar själva. Du kan erbjuda att fodra och släppa ut hästarna på morgonen, men du behöver inte mocka eller göra något annat mer än att hålla byggnaden i bra skick.

3# Magasinering

Om du har ett stort magasin kan du erbjuda magasinering eller parkeringsplats. Det är många som vill ha sin husbil, husvagn eller extra bil under tak på vintern. Det kräver ingenting av dig, samtidigt som du få passiv inkomst.

4# Självplock

Om du har mycket land med rätt jordmån kan du erbjuda självplock av jordgubbar. Jordgubbar kräver inte så mycket rensning. Folk åker gärna ut på landet för att få plocka sina egna jordgubbar, så du behöver ju inte ta hand om själva bären själv.

5# Stugor

Om du har mycket mark kan du sätta upp stugor och hyra ut till sommargäster. Ligger stugorna vid en sjö han du få riktigt bra inkomst. Lägg ut en annons på Airbnb eller blocket. Du kan också bygga upp en stugby. Turismen växer i Sverige och många campingplatser har gått väldigt bra sista åren.