Att ha egen häst på landet

Att ha en egen häst på landet innebär mycket frihet och ansvar. Du behöver ta hand om din häst och sköta den varje dag. Mocka, rykta, sopa stallet och kunna erbjuda hästen fina hagar.

Egen häst

Det finns faktiskt fler hästar än kor i Sverige. Ridning och ridsport är en mycket populär aktivitet. Men det kan vara ganska dyrt att stalla upp en häst på ridskolan. För många är den stora drömmen att ha egen häst ute på landet.

Eget stall

Om du ska ha häst ute på landet måste du antingen ha ett stall eller har tillgång till ett stall i den by där du bor. Det är smart att vara flera hästägare som delar stall. Då ni kan hjälpas åt med hästarna, då djuren behöver utfodring flera gånger per dygn. Samtidigt är det något alldeles särskilt att kunna gå ut till stallet på den egna gården. Att bara gå 100 meter för att komma till din häst. Om du ska ha egen häst på gården är det viktigt att du uppfyller Jordbruksverkets regler kring stall och hästskötsel. Eftersom hästar är ett flockdjur ska den helst ha en annan häst som sällskap. Det kan också gå bra med får, men då bör du ge din häst lite extra mycket uppmärksamhet.

Hästskötsel

Du kan antingen ha dina hästar i boxar i stallet eller låta dem gå på lösdrift. Det är många som kombinerar box med lösdrift. Då kan hästarna vara inne när det är dåligt väder, samtidigt som du inte behöver mocka stallet varje dag. Om du har dina hästar uppstallade måste du gå ut till dem varje morgon för att fodra och släppa ut dem i hagen. Hästar kräver mycket omvårdnad, samtidigt som det är otroligt givande att ha en egen häst.