Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Årets första plantor

Vintern närmar sig sitt slut, ljuset har återvänt och odlingssäsongen har precis börjat. Det syns framför allt i fönsterkarmarna, där årets chiliplantor trängs med mer tillfälliga odlingar i väntan på att det blir dags att sätta tomater och kryddväxter. 
 
 
Precis som förra året har vi sått vanlig chili och jalapeño med fröer från sommarens skörd. De har redan hunnit bli ganska stora, och snart är det nog dags för omplantering.
 
 
I år har vi också tre nya sorter med fröer från chilifrukter som vi köpte från Skånsk Chili i höstas; fairy lights, purple haze och en som jag tror är en variant av scotch bonnet. 
  
 
I väntan på att odlingssäsongen ska sätta igång på riktigt har jag också passat på att odla en hel del snabbväxande saker som fort är redo att ätas, så som krasse, vitlöksblast och de här vackra bondbönsskotten. Det känns riktigt roligt att kunna skörda egenodlade saker även under vintern, även om det inte blir så mycket.

Publicerad 2018-02-27 19:55:55 i Växter och odling

Till bloggens startsida

Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka