Jag heter Linnéa och bor i Lund tillsammans med min sambo. Jag läser arkeologi vid Lunds Universitet, och när jag inte pluggar ägnar jag en hel del tid till att laga mat.

Som studenter har vi inte särskilt stor matbugdet och fokuserar därför främst på billiga recept, alltid vegetatiskt men ofta även veganskt och glutenfritt. Jag tycker om att laga mat från grunden utan snabba kolhydrater och konstiga tillsatser, och trots att vi bara har en liten balkong har jag ett tjugotal krukor fyllda med grönsaker och kryddväxter utanför dörren.

» Stäng information

Sparris- och melonsallad

 
Våren för med sig säsongen för en mängd fina färska råvaror, vilket är riktigt välkommet eftersom rotfrukter faktiskt börjar bli lite uttjatat vid det här laget. Två av mina favoriter under den här årstiden är sparris och olika sorters meloner, och här har jag kombinerat dem i en riktigt fräsch, färgglad och vårig sallad. Den går snabbt att svänga ihop och passar perfekt som förrätt eller som tillbehör till grillat, bönbiffar eller något annat gott. 
 
 
Sparris- och melonsallad, 2 portioner
50 g spenat
12 körsbärstomater
½ liten galiamelon
8 sparrisar
3 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
Svartpeppar
Salt
 
Blanda olivolja, balsamvinäger, salt och peppar i en skål, och rör runt ordentligt så att allt blandas.
 
Skär av den träiga nederdelen på sparrisarna. Sprid ut dem på en plåt med bakplåtspapper, och sätt in dem i ugnen på 225 grader i ca 10-15 minuter. De ska få lite färg och mjukna, men håll koll så att de inte blir brända.
 
Skala och kärna ur melonen, och skiva den sedan i tunna skivor. Dela körsbärstomaterna i halvor. Fördela spenatblad, melon och tomater på två tallrikar. Ringa över lite dressing, toppa med de varma sparrisarna och servera direkt.

Publicerad 2017-03-30 08:39:39 i FörrätterGlutenfrittSalladTillbehörVegan

Kikärtsbiffar med oliver och basilika

 
Igår tog vi fram balkongmöblerna från förrådet, och på varenda gräsmatta slår krokusarna ut i lila och gult. Våren är äntligen här på riktigt, men värmen får vi nog vänta på ett tag till. För lite extra sommarkänsla har jag därför gjort dessa medelhavsinspirerade biffar, som är fullproppade med gröna och svarta oliver och gör att man åtminstone kan låtsas att grekiska stränder och sommarvärme inte är fullt så avlägset. Servera biffarna tillsammans med tzatsiki och en riktigt färgglad sallad för extra medelhavskänsla.
 
 
Kikärtsbiffar med oliver och basilika, ca 6 stycken
6 dl kokta kikärtor
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
20 gröna oliver, urkärnade
20 svarta oliver, urkärnade
¾ dl finhackad basilika
4 msk majsstärkelse
Svartpeppar
Salt
Olja till stekning
 
Finhacka löken och pressa vitlöksklyftan. Skär de gröna och svarta oliverna i småbitar.
 
Lägg kikärtorna i en skål och mosa dem grovt med en gaffel. Tillsätt lök, vitlök, oliver och basilika och blanda ihop till en ganska sammanhängande röra. Smaka av med salt och peppar, och rör sedan ner majsstärkelsen.
 
Forma smeten till biffar, och stek dem i en skvätt olja tills de har fått fin färg på båda sidor. 

Publicerad 2017-03-16 15:49:45 i GlutenfrittMiddagVegan

Bakpotatis med soltorkad tomatröra

 
Nu när ljuset börjar återvända har jag börjat köpa färska kryddor igen, med förhoppning att de klarar sig lite bättre än vad mina krukväxter har gjort under vintern. I helgen var det därför ett utmärkt tillfälle att laga bakpotatis toppad med rejäla mängder basilika, som jag serverade tillsammans med en fantastisk soltorkad tomatröra som smälter perfekt i kontakt med den varma potatisen.
 
Bakpotatis är en jättebra måltid när man har gott om tid men ändå inte har lust att stå i köket någon längre stund. Röran mixar du ihop på bara några minuter, och sen har du massor av tid till annat medan potatisen står i ugnen. Det är perfekt som lunch om du pluggar eller jobbar hemifrån, eller som helgmiddag när man kanske hellre vill ta ett glas vin innan maten. 
 
 
Bakpotatis med soltorkad tomatröra, 2 portioner
2 bakpotatisar
3 dl kokta vita bönor
1 dl smakneutral kokosolja
2 vitlöksklyftor
8 soltorkade tomater, ej i olja
1 msk citronjuice
Svartpeppar
Salt
Färsk basilika
 
Blötlägg de soltorkade tomaterna i varmt vatten en stund tills de har mjuknat lite. Skala vitlöksklyftorna och skär dem i bitar. Lägg därefter bönor, kokosolja, soltorkade tomater, vitlök, citronjuice, 1 matsked av blötläggningsvattnet, salt och peppar i en mixer. Mixa till en ganska slät röra, men det får gärna vara några småbitar soltorkade tomater kvar. Smaka av med mer salt och peppar.
 
Stick några hål i bakpotatisarna och lägg dem i en ugnsform eller på en plåt. Sätt in dem i ugnen på 225 grader i ca 1,5 timme tills de är helt mjuka när du sticker i dem.
 
Skär ett stort kryss i varje bakpotatis. Fyll potatisen med soltorkad tomatröra och toppa alltihop med basilikablad.
 

Publicerad 2017-03-09 09:29:58 i GlutenfrittMiddagVegan

Till bloggens startsida













Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka