Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Sommarens odling

 
I januari skrev jag om att jag sått både chili och jalapeño, men sedan dess har jag inte riktigt hunnit med att dokumentera årets odlingar. Planterat har jag ju dock gjort såklart, och eftersom de allra sista tomatplanterna äntligen fick komma ut i helgen är det ju läge att kika på vad som trängs på balkongen i år.
 
 
Jalapeñoplantorna har växt till sig rejält och har en hel hög stora frukter, så det dröjer nog inte länge innan de första kan skördas. Hoppas att de blir riktigt starka!
 
 
Flera små chilifrukter är också på gång. Där slåss jag dock mot bladlössen så de är inte riktigt lika stora, men så är det ju också bara juni än. 
 
 
I år har vi införskaffat en växthylla, och längst upp står fyra av våra tjugoen tomatplantor. Tanken var att vi skulle ha sisådär fem sex tomater i år, men det råkade visst bli aningen fler. Det kommer verkligen bli en riktig djungelbalkong i sommar.
 
 
Jordgubbsplantan som jag fick i födelsedagspresent förra året var den enda växten som överlevde vintern utomhus. Nu blommar den för fullt och flera små jordgubbar är på gång. 
 
 
Sockerärtor har jag också sått såklart, det är ju något av det bästa med sommaren. Här står de tillsammans med två spretiga paprikaplantor som inte riktigt uppskattar blåsten de senaste dagarna.
 
 
Den här var inte riktigt meningen, men en potatis som grott kändes synd att slänga och nu har vi en enorm potatisplanta som växer ut åt alla håll. På de tomma hyllplanen ska jag plantera lite örter och kanske en lavendel, och sedan känns balkongen riktigt redo för sommaren. 

Publicerad 2017-06-14 07:07:50 i Växter och odling

Zucchinirullar med sesam- och ingefärskräm

 
Så härligt det är med sommar! Jag har inte riktigt fattat att jag är ledig ännu, men börjar åtminstone få lite ordning på saker och ting. Igår invigde vi grillen för första gången i år, och det var precis lagom varmt för att sitta i gräset och äta lunch. Nu börjar det verkligen bli tid för lite enklare mat, som inte kräver att man står flera timmar i ett varmt kök och går enkelt att svänga ihop när man varit ute en hel dag. Jag tycker att dessa zucchinirullar är perfekt sommarmat, de är både riktigt goda och fungerar utmärkt som förrätt eller till plockmat under varma dagar. Cashewkrämen görs med fördel i förväg och även zucchinin kan skivas tidigare på dagen, men vänta med att lägga ihop rullarna tills precis innan du ska äta. Saltet i krämen gör nämligen att zucchinin börjar vätska ur, och de kan därför bli lite blöta om de får ligga för länge.
 
 
Zucchinirullar med sesam- och ingefärskräm, ca 20-25 stycken
1 zucchini
2 dl gröna linsgroddar
2-3 msk sesamfrön
2 dl cashewnötter
2 vitlöksklyftor
2 tsk sesamolja
1 msk riven ingefära
½ msk citronjuice
½ msk vatten
Havssalt
Tandpetare
 
Lägg cashewnötterna i blöt över natten och skölj sedan av dem ordentligt. Mixa nötter, vitlök, sesamolja, ingefära, citronjuice och vatten med en stavmixer tills du får en slät kräm. Smaka av med lite havssalt.
 
Skär av ändarna på zucchinin och skär den i tunna skivor, gärna med mandolin. Jag använde den näst tjockaste inställningen (tre av fyra) på min mandolin.
 
Lägg en zucchiniskiva på en skärbräda och bred på ett tunt lager cashewkräm. Börja i den smalaste änden och täck ungefär tre fjärdedelar med kräm. Strö över lite sesamfrön och lägg sedan en liten sked groddar i den smala änden. Rulla ihop zucchiniskivan och fäst genom att sticka en tandpetare genom rullen. Upprepa tills antingen cashewkrämen eller zucchiniskivorna tar slut, och servera därefter zucchinirullarna direkt. 
 

Publicerad 2017-06-07 19:26:45 i FörrätterGlutenfrittTillbehörVegan

Sommarens första dag

 
Den här våren har fullkomligt flugit förbi, och jag fattar inte riktigt att sommaren redan är här. Igår presenterade jag min uppsats och höll min opponering, vilket innebär att jag nu är klar! Idag ska jag bara gå på seminarium och sedan blir det champagne, både för att fira avklarad uppsats och vår treårsdag. Det känns inte som att juni kunde börjat bättre, och nu kommer jag äntligen ha tid att hitta på alla roliga saker jag inte hunnit med under våren. Den här sommaren ska verkligen bli härlig!
 
Fem saker jag ser fram emot i sommar.
 
☀ Äntligen vara ledig.
 
☀ Laga fräscha, svalkande sommarrätter.
 
☀ Göra grillspett och ha årets första grillkväll.
 
☀ Skörda chili, jalapeño och sockerärtor från balkongen. 
 
☀ Nästan alla goda grönsaker är i säsong.
 
 
Vad ser ni fram emot den här sommaren?
 

Publicerad 2017-06-01 07:11:39 i Allmänt

Till bloggens startsida

Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka