Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Sommarens odling

 
I januari skrev jag om att jag sått både chili och jalapeño, men sedan dess har jag inte riktigt hunnit med att dokumentera årets odlingar. Planterat har jag ju dock gjort såklart, och eftersom de allra sista tomatplanterna äntligen fick komma ut i helgen är det ju läge att kika på vad som trängs på balkongen i år.
 
 
Jalapeñoplantorna har växt till sig rejält och har en hel hög stora frukter, så det dröjer nog inte länge innan de första kan skördas. Hoppas att de blir riktigt starka!
 
 
Flera små chilifrukter är också på gång. Där slåss jag dock mot bladlössen så de är inte riktigt lika stora, men så är det ju också bara juni än. 
 
 
I år har vi införskaffat en växthylla, och längst upp står fyra av våra tjugoen tomatplantor. Tanken var att vi skulle ha sisådär fem sex tomater i år, men det råkade visst bli aningen fler. Det kommer verkligen bli en riktig djungelbalkong i sommar.
 
 
Jordgubbsplantan som jag fick i födelsedagspresent förra året var den enda växten som överlevde vintern utomhus. Nu blommar den för fullt och flera små jordgubbar är på gång. 
 
 
Sockerärtor har jag också sått såklart, det är ju något av det bästa med sommaren. Här står de tillsammans med två spretiga paprikaplantor som inte riktigt uppskattar blåsten de senaste dagarna.
 
 
Den här var inte riktigt meningen, men en potatis som grott kändes synd att slänga och nu har vi en enorm potatisplanta som växer ut åt alla håll. På de tomma hyllplanen ska jag plantera lite örter och kanske en lavendel, och sedan känns balkongen riktigt redo för sommaren. 

Publicerad 2017-06-14 07:07:50 i Växter och odling

Till bloggens startsida

Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka