Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Hemgjort örtsalt

 
Under sommaren vill jag gärna ta vara på alla härliga smaker inför de kallare årstiderna, och särskilt örter finns ofta i stora mängder just nu. Att hänga örter på tork är ett vanligt sätt att bevara de flesta sorter, men det blir snabbt fullt om man inte bor särskilt stort. Då är örtsalt en perfekt lösning! Detta saltet har jag smaksatt med timjan, salvia, gräslök och persilja, och det är helt klart min favorit hittills. Det fina med örtsalt är ju dock att man kan använda i princip vilka örter som helst, och jag har även gjort salt med bland annat oregano, basilika och libbsticka. Testa gärna att blanda dina favoritörter eller något du har extra mycket av, för det är ju perfekt att ha lite olika varianter redo i köksskåpet. 
 
 
Örtsalt
4 dl färska örter, exempelvis timjan, salvia, gräslök och persilja
1 dl salt
 
Plocka bort eventuella grova kvistar från örterna och lägg dem sedan i en mortel. Krossa örterna noga tills du får en blöt massa och inte har några större växtdelar kvar. Tillsätt saltet och mortla igen tills allting är ordentligt blandat och saltet har färgats grönt.
 
Sprid ut örtsaltet på en plåt klädd med bakplåtspapper. Torka saltet i ugnen på 50 grader med ugnsluckan på glänt i ungefär 3-4 timmar, tills saltet är helt torrt. Rör om då och då så att blandningen torkar jämt.
 
Mortla saltet igen för att få bort alla klumpar, och plocka eventuellt bort större växtdelar och stjälkar som finns kvar. Häll därefter över örtsaltet i en burk och förvara det torrt. 

Publicerad 2017-07-19 09:46:53 i Glutenfritt Sylt, marmelad och konservering Tillbehör Vegan

Kommentarer


Hanna

Publicerad 2017-07-19 10:58:44

Vill verkligen också förvara så mycket man kan till vintern. Detta var smart, ser gott ut också!

Svar: Tack så mycket! :) Ja, jag tycker att det blev jättegott, kommer bli perfekt till bland annat ugnsrostad potatis i höst och vinter :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida

Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka