Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Bondbönssallad med citrondressing

 
Idag är det dags för ett riktigt somrigt recept med en av mina favoriter den här årstiden, nämligen bondbönor! Jag brukade odla bondbönor i trädgården innan jag flyttade hemifrån men har knappt ätit det sedan dess, vilket det verkligen är hög tid att ändra på. Bondbönor kan verka lite besvärliga att tillreda, först ska bönorna plockas ut ur skidorna och sedan skalas igen efter kokning. Jag tycker dock att det är riktigt mysigt att sitta ute på balkongen och skala bönor i solen, och de är så goda att de verkligen är värda det extra besväret. I denna sallad får de sällskap av bland annat rädisor och en fräsch citrondressing, vilket gör det till ett perfekt somrigt tillbehör till grillat eller en lätt lunch under varma dagar.
 
 
Bondbönsssallad med citrondressing, 2 portioner
1 kg bondbönsskidor, eller ca 250 g spritade bondbönor
150 g rädisor
70 g babyspenat
½ dl mandelspån
Rivet skal från en citron
1 ½ msk olivolja
½ msk citronjuice
Svartpeppar
Salt
 
Blanda citronskal, citronjuice och olivolja i en liten skål. Smaka av med salt och peppar, och rör om ordentligt så att allt blandas väl.
 
Rosta mandelspånen i en torr stekpanna på ganska hög värme tills de börjar bli gyllenbruna. Rör om hela tiden och var försiktig så att de inte blir brända. Lägg därefter över mandelspånen i en skål och låt dem svalna.
 
Öppna bönskidorna och plocka ut bondbönorna. Lägg bönorna i en kastrull med lättsaltat vatten, koka upp och låt dem sedan småkoka under lock i omkring 5 minuter. Häll av bönorna i ett durkslag och skölj dem i kallt vatten tills de svalnat lite. Ta därefter bort det yttre skalet kring varje böna.
 
Skiva rädisorna i tunna skivor, och lägg dem i en skål tillsammans med bondbönor och spenatblad. Blanda ordentligt och fördela sedan salladen på två tallrikar. Ringla över lite dressing och toppa alltihop med rostade mandelspån.
 

Publicerad 2017-07-13 09:20:53 i Glutenfritt Middag Sallad Tillbehör Vegan

Kommentarer


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida













Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka