Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Rotfruktspyttipanna med kikärter

 
Pyttipanna kan låta ganska tråkigt, men här är det inte fråga om några överblivna rester. Jag tycker nämligen att pyttipanna blir mycket godare om man gör det på råstekta rotfrukter istället för kokt potatis, och slänger gärna i lite torkade örter för att få en mer smakrik måltid. Kikärtorna gör det hela mer mättande, medan grädden ser till att maten inte riskerar att bli torr och tråkig. Har du inladga rödbetor hemma passar det bra till, men annars fungerar det lika bra utan.
 
 
Rotfruktspyttipanna med kikärtor, ca 2 portioner
3 dl kokta kikärtor
300 g morot
250 g kålrot
200 g potatis
1 gul lök
½ dl matlagningsgrädde
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
Svartpeppar
Salt
Olja till stekning
 
Skala rotfrukterna och skär dem i centimeterstora bitar. Skala därefter löken och hacka den fint. Lägg alltihop i en stor stekpanna med en skvätt olja, och rör ner timjan, rosmarin, salt och svartpeppar. Låt steka på strax under medelvärme tills rotfruktsbitarna är helt mjuka. Tiden varierar lite beroende på hur stor stekpanna du har, men räkna med åtminstone 30-40 minuter.
 
Blanda ner kikärtorna i stekpannan och stek alltihop i ytterligare ett par minuter. Rör därefter ner matlagningsgrädden (jag använde Oatlys iMat, men välj exempelvis sojabaserad grädde för helt glutenfritt), och stek ihop allt tills grädden börjar försvinna. Smaka av med salt och peppar, och eventuellt mer torkade örter.
 

Publicerad 2017-01-11 10:53:00 i Glutenfritt Middag Vegan

Kommentarer


myrtillus.blogg.se

Publicerad 2017-01-19 10:14:14

pyttipanna är verkligen underskattat!

Svar: Ja verkligen, det är ju jättegott om man gör det på rätt sätt :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida

Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka