Jag heter Linnéa och bor i Lund tillsammans med min sambo. Jag läser arkeologi vid Lunds Universitet, och när jag inte pluggar ägnar jag en hel del tid till att laga mat.

Som studenter har vi inte särskilt stor matbugdet och fokuserar därför främst på billiga recept, alltid vegetatiskt men ofta även veganskt och glutenfritt. Jag tycker om att laga mat från grunden utan snabba kolhydrater och konstiga tillsatser, och trots att vi bara har en liten balkong har jag ett tjugotal krukor fyllda med grönsaker och kryddväxter utanför dörren.

» Stäng information

Odla böngroddar och linsgroddar

 
I januari kan sommar och grönskande växter kännas väldigt avlägset, men i väntan på att få peta ner de första fröna i jorden odlar jag istället groddar på köksbänken. Under den här tiden på året är färska grönsaker inte precis i säsong, vilket gör det till den perfekta årstiden för fräscha, krispiga groddar. Torkade baljväxter är ju inte alls säsongsbundna, och genom att grodda själv får du ett färskt, miljövänligt och riktigt billigt tillskott till dina måltider. 
 
Den vanligaste sortens groddar är mungbönsgroddar, som brukar gå att köpa både färska och på burk i många butiker. Mungbönor är dock riktigt enkelt att odla själv, och har du bara ätit böngroddar på burk lär du verkligen bli positivt överraskad - färska groddar är mycket godare. Utöver mungbönor går det alldeles utmärkt att grodda olika sorters linser, exempelvis röda och gröna. 
 
 
Det finns många olika sorters groddburkar att köpa, men jag har inte köpt någon sådan eftersom jag aldrig känt att jag behövt det. Jag odlar istället mina groddar i en vanlig glasburk, vilket brukar fungera perfekt.
 
Skölj av dina mungbönor eller linser och lägg dem i blöt över natten. Skölj därefter noggrant igen och låt dem rinna av ordentligt i en sil eller ett durkslag. Lägg över bönorna eller linserna i en stor glasburk, och täck över öppningen med något som behåller fukten men ändå släpper igenom lite luft. Jag brukar sätta en bit plastfolie med några hål i över öppningen.
 
Skölj av groddarna 1-2 gånger per dag. Tänk på att låta dem rinna av ordentligt innan du lägger tillbaka dem i burken. Sortera efterhand bort eventuella dåliga bönor eller linser som fortfarande är hårda. Efter några dagar har små groddar växt ut ur bönorna eller linserna, och då är de redo att ätas. Servera groddarna i förslagsvis en sallad eller på en macka.
 

Publicerad 2017-01-26 15:08:06 i Växter och odling

Kommentarer


Dixi Wonderland

Publicerad 2017-01-27 21:41:36

Vilket underbart inlägg :D

Svar: Åh tack så mycket! :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Photo by E M E R E L L A

Publicerad 2017-01-28 19:24:41

Men gud att man inte har tänkt på det här tidigare.. Tack för tipset :)

Svar: Vad roligt att du gillar det! :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida

Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka