Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Linsfalafel med grönkål och vitlökssås på vita bönor

 
Falafel görs traditionellt på kikärtor, men den senaste tiden har jag gjort en variant på gröna linser som också blir riktigt god. Istället för vanlig vitlökssås gjord på vegansk crème fraiche serverar jag den tillsammans med en krämig sås baserad på vita bönor, vilket gör det lite mer mättande. Nu under grönkålssäsongen passar jag dessutom på att fylla falafelrullen med krispig grönkål, vilket man ofta kan hitta riktigt billigt såhär års och som jag tycker är mycket godare än vanliga salladsblad. 
 
Vill du göra receptet riktigt budgetvänligt är det en bra idé att baka egna tortillabröd, vilket inte kostar många kronor. Ett annat alternativ är att istället servera det som en falafeltallrik med pommes frites, alternativt ugnsrostad potatis om du precis som jag tycker att det känns besvärligt att fritera. Då får du dessutom ett glutenfritt budgetrecept, eftersom glutenfria mjölsorter ofta är dyrare än vetemjöl.
 
 
Grön linsfalafel, ca 12-15 stycken
2 dl torkade gröna linser
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ dl fryst persilja
2 msk maizena
1 msk spiskummin
½ tsk salt
Svartpeppar
Olja till stekning
 
Lägg linserna i blöt över natten. Skölj av dem och låt dem sedan rinna av ordentligt.
 
Skala löken och vitlöksklyftorna och skär dem i stora bitar. Lägg dem i en matberedare tillsammans med linser, persilja, spiskummin, salt och svartpeppar, och mixa till en ganska jämn smet. Tillsätt maizena och blanda ordentligt.
 
Hetta upp rikligt med olja i en stekpanna. Forma smeten till små biffar, fukta gärna händerna med lite vatten så går det lättare. Stek tills de fått fin färg och krispig yta på båda sidor. Vänd dem inte för tidigt utan låt dem få lite stekyta först, annars kan de falla sönder.
 
Vitlökssås på vita bönor
3 dl kokta vita bönor
2 vitlöksklyftor
3 msk rapsolja
1 ½ msk vatten
½ - 1 msk citronsaft
Salt
 
Skala vitlöksklyftorna och mixa sedan alla ingredienser med en stavmixer. Smaka av med salt och eventuellt mer citronsaft. Låt såsen stå till sig ett par timmar, gärna över natten.
 
Till servering
4-5 tortillabröd
6-8 grönkålsblad
Salt
Svartpeppar
Olja till stekning
 
Skär bort mittstjälkarna från grönkålsbladen och dela dem i mindre bitar. Stek bladen i lite olja tills de mjuknat och börjar bli krispiga, men var försiktig så de inte blir brända. Smaka av med salt och eventuellt lite svartpeppar.
 
Fyll tortillabröden med vitlökssås, falafel och grönkålsblad. Vik ihop och servera direkt.
 

Publicerad 2017-01-05 14:50:00 i Glutenfritt Middag Vegan

Kommentarer


lovisa

Publicerad 2017-01-05 17:46:07

så mycket genialt i detta recept och inlägg! massa inspo - tack! <3

Svar: Åh tack så mycket! <3 Jätteroligt att du gillar det! :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Amanda Jona [SPONTAN]

Publicerad 2017-01-07 08:46:10

Jag älskar verkligen falafel så måste testa detta! :)

Svar: Ja falafel är verkligen gott! Hoppas att du tycker om det! :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Malin

Publicerad 2017-01-28 06:41:56

Ska absolut testa att göra sås efter det receptet!

Svar: Hoppas att du tycker det blir gott! :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Lotte

Publicerad 2017-02-28 19:36:49

TAAAACCCCKKK för receptet!! Helt amazing gott.

Svar: Åh tack! Vad roligt att du gillar receptet! :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida













Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka