Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Bugdettips för Januari

 
Hoppas att ni alla har haft riktigt fina jul- och nyårsfirande, och känner er redo för det nya året! December blir ju ofta en ganska dyr period, så därför tänkte jag inleda 2017 med en månad full av goda bugdetrecept. Eftersom min dator dessutom slutade fungera precis innan årsskiftet är det ju extra lägligt, för det är ju sällan något det finns utrymme för i studentbudgeten. Först tänkte jag dock börja med några användbara tips när man vill hålla nere matbudgeten, men ändå äta riktigt god mat.
 
 
Handla efter säsong.
Just nu är det säsong för en mängd olika rotfrukter och kålsorter, vilket gör det till klimatsmarta och ofta riktigt billiga råvaror. Testa några nya sorter du inte ätit innan och variera tillagningssätten för att undvika att äta samma sak varje dag.
 
Rensa ur kyl, frys och skafferi.
Ofta har man mycket mer hemma än vad man först tror och kan komponera ihop ett par måltider på bortglömda saker som hamnat längst in i skåpen. Det du redan köpt är ju helt gratis, så passa på att rensa ordentligt.
 
 
Ha koll på kryddorna.
Samma råvara kan smaka helt olika beroende på hur du kryddar, så investera i några bra grundkryddor och leta efter nya spännande recept som kan göras med det du redan har hemma. I mitt kryddskåp hittar man alltid salt, svartpeppar, paprikapulver, chilipulver, spiskummin och torkade örter. 
 
Laga mat från grunden.
Att färdigmat inte är ekonomiskt är knappast någon nyhet, men många vanliga saker går ju ofta lika bra att göra själv. Bröd brukar exempelvis vara ganska dyrt, men kostar inte många kronor att baka hemma. 
Planera måltider.
Bestäm vad du ska äta och hur du ska använda alla råvaror innan du handlar. Då minskar risken att du köper saker du inte använder, eller att du impulsköper dyra varor.
 
 
Utgå från erbjudande.
Titta vilka produkter som affärerna i närheten säljer billigt, och anpassa dina måltider efter det. Jag brukar använda appen Matpriskollen som samlar erbjudande från alla butiker, så ser man lätt vad som är billigast var.
 
Jämför priser i olika butiker.
Vissa butiker är betydligt dyrare än andra, men ibland skiljer det sig ganska mycket beroende på vilken typ av vara det handlar om. Min lokala Coop-butik säljer exempelvis billigare grönsaker, medan ICA:s torrvaror har lägre priser. Genom att veta var någonting är billigast kan du spara en hel del.

Publicerad 2017-01-03 13:22:00 i Allmänt

Kommentarer


Dixi Wonderland

Publicerad 2017-01-05 12:18:27

Vi äter sötpotatis i stort sett varje dag nu :D

Svar: Åh, det låter fantastiskt gott! Älskar sötpotatis :)
Linnéa - The Hungry Gosling


myrtillus.blogg.se

Publicerad 2017-01-06 10:41:06

superbra tips! matpriskollen ska jag nog ta och kolla in, den lät ju hur bra som helst :)

Svar: Vad roligt att du tycker det! Ja Matpriskollen är verkligen smidig, mycket lättare än att behöva leta igenom alla reklamblad :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida

Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka