Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Så chili och jalapeño

 
Mitt i vintern kan det kännas märkligt att börja förbereda för odlingssäsongen, men trots mörker och kyla är det faktiskt dags att planera vad du vill fylla din trädgård med i sommar. Om du vill skörda chilipeppar i år är det dessutom läge att leta fram odlingslådor och såjord, för chiliplantor tar lång tid på sig och ska helst sås tidigt på året. 
 
Jag planterade mina fröer i helgen, och i år har jag både sått vanlig röd chili och jalapeño. Förra sommaren blev det mängder av chili men inte en endast jalapeño tittade upp ur jorden, så jag hoppas verkligen att det går bättre i år. 
 
Har ni hunnit plantera någonting ännu?
 

Publicerad 2017-01-31 15:10:02 i Växter och odling

Odla böngroddar och linsgroddar

 
I januari kan sommar och grönskande växter kännas väldigt avlägset, men i väntan på att få peta ner de första fröna i jorden odlar jag istället groddar på köksbänken. Under den här tiden på året är färska grönsaker inte precis i säsong, vilket gör det till den perfekta årstiden för fräscha, krispiga groddar. Torkade baljväxter är ju inte alls säsongsbundna, och genom att grodda själv får du ett färskt, miljövänligt och riktigt billigt tillskott till dina måltider. 
 
Den vanligaste sortens groddar är mungbönsgroddar, som brukar gå att köpa både färska och på burk i många butiker. Mungbönor är dock riktigt enkelt att odla själv, och har du bara ätit böngroddar på burk lär du verkligen bli positivt överraskad - färska groddar är mycket godare. Utöver mungbönor går det alldeles utmärkt att grodda olika sorters linser, exempelvis röda och gröna. 
 
 
Det finns många olika sorters groddburkar att köpa, men jag har inte köpt någon sådan eftersom jag aldrig känt att jag behövt det. Jag odlar istället mina groddar i en vanlig glasburk, vilket brukar fungera perfekt.
 
Skölj av dina mungbönor eller linser och lägg dem i blöt över natten. Skölj därefter noggrant igen och låt dem rinna av ordentligt i en sil eller ett durkslag. Lägg över bönorna eller linserna i en stor glasburk, och täck över öppningen med något som behåller fukten men ändå släpper igenom lite luft. Jag brukar sätta en bit plastfolie med några hål i över öppningen.
 
Skölj av groddarna 1-2 gånger per dag. Tänk på att låta dem rinna av ordentligt innan du lägger tillbaka dem i burken. Sortera efterhand bort eventuella dåliga bönor eller linser som fortfarande är hårda. Efter några dagar har små groddar växt ut ur bönorna eller linserna, och då är de redo att ätas. Servera groddarna i förslagsvis en sallad eller på en macka.
 

Publicerad 2017-01-26 15:08:06 i Växter och odling

Linsburgare med soltorkad tomatdressing och karamelliserad lök

 
Tycker du att linser är en himla bra grej? Då borde du verkligen testa den här burgaren! Den har nämligen inte bara en biff baserad på linser, utan såsen och brödet är också fullproppade med dessa fantastiska baljväxter. Det gör burgaren riktigt matig, och eftersom röda linser nästan är själva definitionen av budgetmat är receptet också väldigt billigt. Burgarna blir godast om du bakar bröden samma dag som du ska äta dem. Har du inte lust att baka går det såklart lika bra att köpa hamburgerbröd, även om det höjer priset med några kronor.
 
Dessa linsburgare är även mitt bidrag till Månadens Gröna, vars tema denna månaden är just billig vardagsmat. Burgarna kostar omkring 7 kr styck, men priset varierar såklart lite beroende på var du handlar någonstans.
 
 
Linsburgare, 4 stycken
1,5 dl torkade röda linser
1 gul lök
4 msk majsstärkelse
½ msk soja
2 tsk rökt paprikapulver
1 tsk liquid smoke
½ tsk salt
Svartpeppar
Olja till stekning
 
Lägg linserna i blöt över natten. Skölj av dem och låt dem sedan rinna av ordentligt.
 
Skala löken och skär den i bitar. Lägg lök, linser, soja, liquid smoke, rökt paprikapulver, salt och peppar i en matberedare. Mixa alltihop tills du får en ganska jämn smet, och rör därefter ner majsstärkelsen.
 
Hetta upp rikligt med olja i en stekpanna. Forma smeten till biffar med fuktiga händer, alternativt klicka ut den direkt i stekpannan om du tycker att det är lättare. Stek biffarna tills de fått en rejäl yta och fin färg på båda sidor.
 
Hamburgerbröd
3,5-4 dl vetemjöl + extra till utbakning
1,5 dl vatten
1 dl kokta röda linser, rumstempererade
15 g jäst
½ tsk salt
 
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader, och häll ner i skålen med jästen. Rör om tills jästen har löst sig.
 
Blanda ner linser och salt, och rör därefter ner vetemjölet lite i taget. Arbeta samman till en smidig deg, och låt den sedan jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
 
Dela degen i fyra delar. Rulla dem till runda bollar, och tryck sedan ut dem så att de blir omkring 2 centimeter höga. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper, och låt sedan jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.
 
Grädda bröden på 250 grader i ca 10 minuter. Låt dem svalna under bakduk, och vänta med att skära upp dem tills de har hunnit svalna helt.
 
Dressing
2 dl kokta röda linser
1 dl rapsolja
6 soltorkade tomater, ej i olja
Salt
 
Blötlägg de soltorkade tomaterna i varmt vatten tills de har mjuknat. Låt dem rinna av, och lägg dem sedan i en mixer tillsammans med linser och olja. Mixa alltihop till en slät kräm, och smaka av med lite salt.
 
Karamelliserad rödlök
1-2 rödlökar
Rårörsocker
Salt
Olja till stekning
 
Skala och skiva löken tunnt. Lägg lökskivorna i en stekpanna tillsammans med en skvätt olja och stek på strax under medelvärme tills de mjuknat och börjar få lite färg. Tillsätt socker och salt och blanda runt ordentligt. Hur mycket socker du behöver beror dels på hur stor rödlök du använder och dels på hur söt du vill att den ska vara. Börja med en tesked och tillsätt sedan mer efterhand. Stek därefter löken ytterligare i några minuter, tills sockret är helt smält.
 

Publicerad 2017-01-24 08:47:00 i BrödMiddagVegan

Till bloggens startsida













Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka