Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Veganska kokossemlor

 
Imorgon är det fettisdagen, så i helgen tog jag en paus från uppsatsskrivandet som jag annars sysslar med just nu och bakade en omgång veganska semlor. Jag använde samma recept som förra året, och fyllde dem med mandelmassa och kokosgrädde sötad med lite agavesirap. Det blev riktigt goda, och är perfekta för att göra en regnig måndag lite roligare!
 
Här hittar du receptet på veganska semlor.

Publicerad 2017-02-27 12:57:00 i Allmänt

Misosoppa med broccoli och böngroddar

 
All snö och kyla gör det här till den perfekta tiden för rykande heta soppor, särskilt sådana som går fort att laga så att man snabbt får upp värmen igen efter att ha varit ute. Den här soppan är egentligen en fuskversion av äkta misosoppa, som utöver misopasta även brukar innehålla fiskbuljong eller åtminstone alger när den görs i vegansk tappning. Jag tycker dock att denna varianten blir riktigt god, och dessutom tar den bara några minuter att laga - perfekt lunchmat alltså! Ingefäran ger soppan lite extra hetta, medan de färska grönsakerna ger den krispigt tuggmotstånd. 
 
Nu under vintern kan det vara riktigt svårt att hitta fina grönsaker ibland, men har du ingen broccoli hemma kan du även testa att göra soppan med blomkål, morötter eller någon annan grönsak som går bra att äta rå.
 
 
Misosoppa, 2 portioner
1 liter vatten
2-3 msk misopasta
½-1 msk riven ingefära
½ dl frysta gröna sojabönor
½ broccoli
 
Skär broccolibuketterna i små bitar. Skala bort den yttersta grova delen på broccolistjälken, och strimla därefter resten med hjälp av en kniv eller potatisskalare.
 
Häll vatten, misopasta och ingefära i en stor kastrull. Låt koka upp och rör om tills mison har löst sig. Tillsätt sojabönorna, och låt soppan koka ett par minuter tills bönorna är varma.
 
Fördela soppan i två stora skålar. Toppa med broccoli och färska groddar, och servera direkt.

Publicerad 2017-02-16 11:03:28 i GlutenfrittMiddagSoppaVegan

Värme, vaktlar och växter

 
Precis när jag trodde att våren var på väg blev det minusgrader igen, och nu har det snöat konstant i tre dagar. Det här vore ju det perfekta tillfället att byta februari-Sverige mot någon solig sandstrand, men har man inte möjlighet till det fungerar det också att fly kylan i ett grönskande växthus i någon timme. Här i Lund finns ett stort växthus i Botaniska trädgården som är helt gratis att besöka, så dit gick jag häromdagen.
 
 
Det första man kommer in i är Palmhuset, som känns precis som att kliva in i en regnskog. Tropisk värme och hög luftfuktighet är så mycket bättre än torr vinterluft. Det bästa väntar dock lite längre in, för där bor nämligen dessa ↓ söta!
 
 
Jag hade himla tur med tidpunkten, för vaktlarna hade fått små små ungar som nästan såg helt nykläckta ut. 
 
 
  
 
Har du ett växthus eller liknande i närheten rekommenderar jag verkligen ett besök. Det ger ett perfekt, om än tillfälligt, miljöombyte, och själv lär jag inte vänta alltför länge med ett återbesök. Annars kan du alltid ta en tur till närmaste handelsträdgård, vilket åtminstone ger en välbehövlig dos grönska. 
 
 
 

Publicerad 2017-02-09 14:12:58 i Resor, utflykter och äventyr

Till bloggens startsida













Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka