Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Rostad sötpotatissallad med chili- och limedressing

 
Nu börjar hösten närma sig och skördetiden är här, så därför tycker jag att det passar bra med en härlig sensommarsallad fylld med rostad majs och sötpotatis. Denna sallad är riktigt god att äta nylagad och ljummen direkt från ugnen under svalare höstdagar, men går också utmärkt att laga i förväg och ta med som matsäck på en utflykt eller en mysig picknick. Se bara till att den hinner bli rumstempererad innan servering om du förvarar den i kylskåp eller kylväska, för iskall sallad blir lätt ganska tråkigt. I år har jag inte hunnit ge mig ut och plocka majs ännu, men det är helt klart en av de saker som står högt upp på min lista över höstaktiviteter. Jag använde därför frysta majskorn till salladen, men ta gärna färska om du har tillgång till nyskördade majskolvar.
 
 
Rostad sötpotatissallad, ca 2-3 portioner
600 g sötpotatis
3 dl majskorn, färska eller tinade frysta
3 dl kokta svarta bönor
1 röd paprika
3 msk limejuice
½ msk olivolja
1 krm chiliflakes
Svartpeppar
Salt
 
Blanda limejuice, olivolja och chiliflakes i en liten skål. Smaka av med salt och peppar, och rör om ordentligt så att allt blandas väl.
 
Skala sötpotatisarna och skär dem i centimeterstora bitar. Sprid ut bitarna på en plåt klädd med bakplåtspapper och rosta sötpotatisen i mitten av ugnen på 200 grader i 30 minuter.
 
Sprid ut majskornen på en annan plåt med bakplåtspapper. Sätt in plåten högst upp i ugnen när sötpotatisen har stått inne i tio minuter, och rosta majsen i ungefär 15-20 minuter. Majsen ska gärna få lite färg, men håll koll på slutet så att den inte blir bränd.
 
Skär bort kärnhuset på paprikan och dela den sedan i centimeterstora bitar. Lägg därefter paprika, bönor, majskorn och sötpotatis i skål och rör runt. Häll över dressingen, blanda noggrant och servera sedan salladen. 
 

Publicerad 2017-08-29 12:13:47 i GlutenfrittMiddagSalladUtflyktsmatVegan

Härliga sommarutflykter

 
Juli bjöd kanske inte på det bästa sommarvädret, men ett par fina dagar här och där var det ändå. Då passade vi på att åka iväg på mysiga utflykter till olika ställen här i närheten, för sommaren gör ju sig faktiskt allra bäst ute på landet. Vi började med en tur till Alnarp för att kika på fina blommor och ha picknick mellan höga träd, och jag hittade ett sånt himla vackert vallmofält precis utanför parken. 
 
 
En dag åkte vi till Borgeby för att ha picknick vid Lödde å. När vi var och tittade på slottet förra året tyckte jag att den ringlande ån såg ut som den perfekta picknickplatsen, så i år packade vi med oss mackor och dukade upp på bryggan vid vattnet. 
 
 
 
En annan dag åkte vi ut till Flyinge Kungsgård för att titta på hästarna och spana efter storkar. Min mamma och jag brukade åka ut dit varje sommar förr, så det ger verkligen semesterkänsla. 
 
 
 
Förra veckan begav vi oss till Gunnesbo 4H-gård för att kika på lite fler djur. Vi hittade bland annat dessa grisar som låg och sov i solskenet, samt en massa söta kaniner inne på gården. 
 
 
Efteråt promenerade vi runt Nöbbelövs mosse som ligger alldeles intill. Vi bor bara ett par kilometer härifrån men innan denna sommaren hade jag aldrig hört talas om mossen, vilket är synd för det var otroligt fint. Små kalvar gick runt på ängen och det var fullt med vildblommor, verkligen en riktig sommaridyll. 
 
 

Publicerad 2017-08-15 15:28:15 i Resor, utflykter och äventyr

Barbecuebiffar med rostade solrosfrön

 
Jag börjar känna mig lite stressad över att hösten snart är här, och måste hela tiden påminna mig själv om att det faktiskt bara är början på augusti. Än finns det ju faktiskt flera veckor av sommar kvar och gott om tid för sommarmat och härliga grillkvällar. I år har jag försökt få ihop ett bra recept på biffar som funkar bra att just grilla, och nu tycker jag äntligen att jag har lyckats! Det är ju ofta svårt att få bönbiffar att hålla ihop på grillen utan att steka dem först, men dessa går faktiskt nästan lika bra att grilla som att steka. Om man försteker dem lite blir biffarna såklart något enklare att vända, men jag tycker att det var rätt lätt ändå och dessutom blir de godare om de hamnar direkt på grillen. Biffarna är smaksatta med barbecuesås, vilket gör att de går att variera riktigt mycket i smaken beroende på vad du gillar. Jag har använd en vanlig, klassisk barbecuesås till receptet, men ser fram emot att testa att laga biffarna med olika smaksatta varianter också. 
 
 
Barbecuebiffar med rostade solrosfrön, 4 stycken
4 dl kokta kidneybönor
1 dl solrosfrön
1 gul lök
3 msk barbecuesås*
3 msk majsstärkelse
2 msk chiafrön
Svartpeppar
Salt
Olja till stekning/grillning
 
* De flesta färdiga barbecuesåser är veganska men en del innehåller till exempel honung, så läs alltid innehållsförteckningen om du vill laga helt veganskt. 
 
Rosta solrosfröna i en torr stekpanna på ganska hög värme tills de är gyllenbruna. Rör om hela tiden och var försiktig så att de inte blir brända. Lägg därefter över solrosfröna i en skål och låt dem svalna.
 
Finhacka löken, och stek den sedan i en skvätt olja tills den har mjunkat och fått fin färg.
 
Lägg bönorna i en skål och mosa dem grovt med en gaffel. Tillsätt solrosfrön, stekt lök och barbecuesås, och blanda allt ordentligt. Rör ner chiafröna, och låt sedan smeten svälla i ungefär 15 minuter.
 
Smaka av bönblandningen med salt och svartpeppar, och blanda sedan ner majsstärkelsen. Forma därefter smeten till fyra biffar, gärna med fuktiga händer så går det lättare. 
 
För tillagning i stekpanna
Stek biffarna i en skvätt olja tills de har fått fin färg och stabil yta på båda sidor. 
 
För tillagning på grillen
Sätt in biffarna i kylskåpet en liten stund tills ytan har blivit fastare. Låt biffarna bli rumstempererade igen, och pensla sedan med lite olja på båda sidor. Lägg biffarna på grillen och grilla dem ett par minuter på vardera sida tills de fått fin färg. 
 
 

Publicerad 2017-08-08 08:25:52 i GlutenfrittMiddagVegan

Till bloggens startsida













Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka