Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Majskolvar med chili- och limeolja

 
Majskolvar med smör och salt är en riktig klassiker under den här tiden på året, men det finns ju faktiskt en mängd olika sätt att smaksätta dessa delikatesser. Kokosolja är en perfekt grund om man inte vill använda smör, den stelnar nämligen vid svalare temperaturer men smälter precis lika bra i kontakt med den varma majsen. Genom att använda smakneutral olja får man dessutom en helt neutral bas och slipper all kokossmak, som kanske inte alltid fungerar ihop med övriga ingredienser. Förra veckan rörde jag ihop en olja som jag smaksatte med chili och lime, vilket passar perfekt tillsammans med de söta majskornen och blev riktigt, riktigt gott.
 
Denna gången använde jag kokt majs, men har du planer på att grilla är oljan minst lika god att äta till grillade majskolvar. Tänk på att leta efter färska eller frysta majskolvar om du kan hitta det, eftersom de smakar så mycket bättre än de vakuminpackade som säljs överallt. 
 
 
Majskolvar med chili- och limeolja, 2 portioner
2 majskolvar
2 msk smakneutral kokosolja
1 lime
¼ - ½ tsk chiliflakes
Salt 
 
Börja med att kontrollera konsistensen på kokosoljan, eftersom den förändras när det är varmt ute. Ställ in oljan en stund i kylskåpet om den är väldigt mjuk eller flytande, och vänta tills den har stelnat innan du rör ihop chili- och limeoljan.
 
Riv skalet från limen och pressa ur en tesked juice. Blanda samman limeskal och juice med kokosolja och chiliflakes i en liten skål. Smaka eventuellt av med lite salt, alternativt salta direkt på majskolvarna efter att du brett på oljan.
 
Koka upp vatten tillsammans med lite salt i en stor kastrull. Lägg ner majskolvarna och låt dem koka i ca 5-10 minuter tills kornen är mjuka. Bre på rikligt med chili- och limeolja och servera direkt.

Publicerad 2016-09-19 11:54:30 i Glutenfritt Middag Tillbehör Vegan

Kommentarer


Cornelia

Publicerad 2016-09-19 14:40:41

Maaajs <33

Svar: Ja visst är det gott :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Annelie

Publicerad 2016-09-19 20:21:43

gott! :)

Svar: Ja, det blev jättegott! :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Jessica Högberg

Publicerad 2016-09-20 09:07:32

Låter mumsigt!

Svar: Det var det verkligen :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Tilda Barkselius

Publicerad 2016-09-20 19:53:35

Åt något liknande i midsommras och det var såå gott :))

Svar: Ja, det är verkligen en riktigt god kombination! :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Amanda Jona [SPONTAN]

Publicerad 2016-09-21 02:04:07

Är inget större fan av majs, men borde kanske testa det här receptet! :)

Svar: Ja det smakar helt klart annorlunda än vanliga majskolvar med bara smör och salt, men majssmaken är ju fortfarande kvar. Hoppas att du gillar det ifall du testar :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Ellen Lindberg

Publicerad 2016-09-22 16:58:31

Jag älskar majs! Måste testa detta någon gång, lät verkligen gott.

Svar: Ja, visst är majs riktigt gott :) Tack så mycket, jag hoppas att du gillar det! :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida

Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka