Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Höstmacka med pumpa och rostade hasselnötter

 
Jag åt en riktigt god macka med balsamicoglaze under vår sista frukost i Krakow, och sedan dess har jag experimenterat med en egen variant. Balsamicoglaze innehåller många gånger både socker och en hel rad andra ingredienser, men det går faktiskt minst lika bra att bara låta balsamvinäger småkoka i några minuter. Då mildras den skarpa smaken och vinägern förvandlas istället till en sötaktig sås med bara en aning sting. Glazen går att använda till många olika rätter, men passar särskilt bra tillsammans med ugnsrostad butternutpumpa. På denna mackan har jag även lagt till stekta champinjoner och rostade hasselnötter, och resultatet är en riktigt god och höstig macka som är perfekt till en lättare lunch eller som förrätt under höstens skördefester och halloweenfirande.
 
 
Höstmacka med pumpa och rostade hasselnötter, 2 portioner
2 skivor surdegsbröd
300 g butternutpumpa
200 g champinjoner
½ dl hasselnötter
½ dl balsamvinäger
Olja till stekning
Svartpeppar
Salt
 
Häll balsamvinägern i en kastrull och låt småkoka utan lock i ca 5-10 minuter tills den reducerats och och börjat tjockna. Häll därefter ner vinägern i en skål och låt svalna.
 
Rosta hasselnötterna i ugnen i 175 grader, ca 5-10 minuter beroende på nötternas storlek. Nötterna är klara när utsidan har mörknat och insidan fått en gyllene färg. Låt hasselnötterna svalna, och hacka dem därefter grovt och ta eventuellt bort större skalbitar.
 
Skär pumpan i bitar, ca en centimeter tjocka, och sprid ut på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite salt och peppar och sätt sedan in i ugnen i 175 grader i 20 minuter.
 
Stek brödskivorna i en skvätt olja tills de fått krispig yta och lite färg på båda sidor. Skiva därefter champinjonerna och stek tillsammans med lite olja, salt och svartpeppar tills de har vätskat ur och fått fin färg.
 
Placera brödskivorna på varsin tallrik och lägg därefter på pumpaskivor och champinjoner. Ringla över balsamicoglazen och toppa alltihop med rostade hasselnötter. Servera genast medan pumpan och svamparna fortfarande är varma.
  
 

Publicerad 2016-09-15 13:01:41 i Förrätter Middag Vegan

Kommentarer


Dixi Wonderland

Publicerad 2016-09-19 10:24:05

Ser farligt gott ut :D

Svar: Ja den var riktigt god! :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida













Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka