Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Färgglad rotfruktssallad med rosmarin och timjan

 
Än har inte värmen gett med sig (idag är det hela 25 grader varmt!), vilket betyder att det är långt kvar till dess att grillen ska ställas undan för säsongen och fortfarande finns gott om tid att prova denna rotfruktssallad. Salladen är en lite höstigare variant av en vanlig potatissallad smaksatt med örter från trädgården, och nu när sommarblommorna bleknat kan du istället låta betorna lysa upp din picknick. Den är riktigt enkel att göra, det enda som tar tid är att koka betorna vilket i princip sköter sig själv. Salladen är med andra ord perfekt att laga nu när vardagsrutinerna är återinförda och man inte har lika mycket tid hemma, och dessutom går det utmärkt att förbereda den dagen innan. Servera förslagsvis rotfruktssalladen tillsammans med något grillat, och ät gärna ute i gräset för att maximera sommarkänslan.
 
 
Färgglad rotfruktssallad med rosmarin och timjan, ca 3-4 portioner
500 g gulbetor
500 g polkabetor
2 msk färsk rosmarin
2 msk färsk timjan
2 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 msk citronsaft
Svartpeppar
Salt
 
Rengör betorna ordentligt men låt skalen sitta kvar. Koka dem i två separata kastruller tills de är mjuka, ca 20-40 minuter beroende på storlek. Låt svalna, och dra därefter bort skalen och skär betorna i bitar.
 
Blanda samman olivolja, vinäger, citronsaft, rosmarin, timjan, salt och svartpeppar. Häll dressingen över betorna och rör runt ordentligt så att örterna är jämt fördelade. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar. Låt gärna salladen stå en stund innan servering så att betorna hinner dra åt sig dressingen, och servera den sedan rumstempererad.
 

Publicerad 2016-09-08 16:00:03 i Glutenfritt Middag Sallad Tillbehör Utflyktsmat Vegan

Kommentarer


Veronica Wallgren

Publicerad 2016-09-08 16:24:03

Gott!

Svar: Tack så mycket! Det var väldigt gott :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Ajli Müller

Publicerad 2017-05-28 11:14:04

Det här ser ju verkligen underbart ut, underbart verkligen :D

Svar: Åh tack så mycket, så kul att höra! :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida

Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka