Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

En onsdag i Krakow: kokoskaffe, museibesök och confiterade tomater

 
Den tredje semesterdagen inledde vi på caféet Miąższ, som serverade resans bästa frukost. Jag åt en så himla god grillad macka med tofu och pesto tillsammans med en juice med den spännande kombinationen granatäpple, ananas och grönkål. 
 
 
Tyvärr hade värmen ersatts av ett envist regn, så vi bestämde att det nog fick bli en museidag. Först på listan stod Krakows arkeologiska museum.
 
 
De hade en jättefin trädgård full av rosor och en hel del intressant inne på själva museet, som denna söta lilla lama.
 
 
Efter att ha tittat färdigt kände vi oss redo för lunch och begav oss till Free Farma Burgerownia Roślinna, ett annat veganburgarställe i Gamla stan. Jag beställde en Burak-burgare gjord på bland annat betor och bönor, som var helt okej men ganska mosig. Kan även rekommendera att inte beställa ostsåsen, den smakade enbart senap. 
 
 
 
Efter lunch gick vi en runda på en antik konstutställning, och därefter tyckte jag att det var dags för fika. I Krakow finns nämligen det amerikanska bageriet Sweet Life, där de säljer veganska cupcakes! 
 
 
Just denna dagen hade de haft lite otur med bakandet, men å andra sidan innebar det att vi fick köpa cupcakes för halva priset så det gjorde inte så mycket. Trots bristfällig form var de väldigt goda, minst lika bra som de vanliga cupcakes jag ätit innan.
 
 
När det ändå var fikadags tyckte jag att det skulle passa bra med eftermiddagskaffe, så vi styrde stegen mot Wesoła Cafe. Under frukosten dagen innan såg jag att de serverar cappuccino med kokosmjölk, och trots att jag inte ens haft mjölk i kaffet på åratal så låter ju kokoscappuccino väldigt intressant. Kaffet fick mycket kokossmak, och även om cappuccino fortfarande inte är en favorit var det helt klart gott.
 
 
Efter kaffet blev det ytterligare ett museibesök, denna gång med polsk konst, innan vi bestämde att vi varit kulturella nog för en dag och tog en fördrink på Movida Cocktailbar.
 
 
En stund senare var det dags för middag, denna kväll på Wielopole3. Jag beställde grillad tofu i barbecuesås, helt okej men knappast något jag skulle välja igen. Förstår verkligen inte grejen med deras barbecuesås, den kändes mest som utspädd sirap. De confiterade tomaterna och ingefärskrämen som serverades till var däremot riktigt goda, så jag hade kanske bara otur med resten.
 
 
Vi beställde in efterrätt också, i mitt fall en äpplekaka som innehöll ekollon. Helt klart bättre än tofun, och mycket bra avslutning på kvällen.
 

Publicerad 2016-09-09 15:58:00 i Resor, utflykter och äventyr Restauranger, butiker och tips

Kommentarer


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida

Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka