Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Åtta råvaror att laga i höst

 
Hösten, och framför allt den första delen, är nog den bästa tiden för matlagning på hela året. Mängder av fina råvaror skördas och att laga säsongsanpassat är sällan lika lätt som nu. Rotfrukter och grönsaker plockas in från åkrarna medan både fruktträd och skogar fylls av ätbara delikatesser, och plötsligt finns det så många bra alternativ att man knappt vet var man ska börja. Här kommer därför lite tips på åtta råvaror i säsong och mängder av recept att testa i höst. 
 
 
Betor
Rödbetor säljs visserligen året om, men på hösten får de sällskap av både gulbetor och polkabetor. Om du drar dig för att laga betor i vanliga fall bör du verkligen passa på, för i synnerhet polkabetor är betydligt mer lätthanterliga och riskerar inte att färga hela köket. Betor är riktigt mångsidiga och passar i mängder av rätter; testa exempelvis rödbets- och quinoabiffarkikärtspasta med gulbetor och polkabetorugnspaket med rödbetor och kantareller eller en rödvinsdoftande gryta med betor och svarta bönor.
 
 
Äpplen
Äpplesäsongen kan visserligen variera eftersom det finns både sommar- och vinteräpplen, men flest dignande fruktträd ser man ändå under hösten. De associeras kanske främst med efterrätter, och visst är det gott med en krispig smulpaj gjord på säsongens frukt eller en hemkokad äpplemos. Det går dock minst lika bra att använda äpplen i matlagning, exempelvis i en höstig äpplegryta med svarta bönor.
 
 
Grönkål
Min egen grönkål blev det inte mycket av, bara ett par sorgliga pinnar sticker upp ur krukan efter att någon insekt tuggat i sig alla bladen. Lyckligtvis finns det ju äntligen att köpa i affärerna, så helt utan blir jag i alla fall inte. Grönkål kan användas till mycket, men jag tycker att den blir absolut godast när den tillagas så att bladen blir riktigt krispiga. Testa exempelvis att laga en svart pasta med vitlökszucchini och chilistekt grönkål eller rosta bladen i ugnen till läckra chips.
 
 
Sötpotatis
Sötpotatis är en av mina favoriter i köket. Den är både riktigt god och väldigt mångsidig, ungefär som en uppgraderad variant av vanlig potatis. Sötpotatis kan exempelvis kokas, stekas och ugnsbakas samt användas till mos, soppor och grytor. Testa exempelvis fruktig kikärtsgryta med sötpotatis och ananas, eller bakad sötpotatis med gräslöks- och kikärtsröra för en uppdaterad vairant av vanlig bakpotatis.
 
 
Zucchini
Zucchininsäsongen börjar visserligen under sommaren, men sträcker sig en bra bit in på hösten. Testa att ugnsrosta zucchinin till krispiga chips eller laga en härlig pasta med vitlökszucchini och chilistekt grönkål. Skulle du tröttna på den gröna varianten finns det även gul zucchini, som är minst lika god om än inte lika vanlig i butikerna.
 
 
Kantareller
Kantareller är riktigt gott men långt ifrån så vanliga i vårt kök som jag skulle önska, även under säsong är de ju riktiga lyxvaror. Själv är jag tyvärr en usel svampplockare, men har du tillgång till en bra skog är det verkligen läge att ge sig ut. Utöver traditionella kantarelltoast och svamppajer finns det mängder av goda rätter att använda dem i - testa bland annat rosa ugnspaket eller dubbelbakad potatis med kantareller. Glöm inte bort att stoppa ner ett par trattkantareller i svampkorgen också, de går nämligen utmärkt att torka vilket ger dig gott om svamp året om. Använd dem till att laga exempelvis en god kantarellgryta med skogssmak eller viltbiffar med trattkantareller och enbär.
 
 
Lök
Lök utgör grunden till nästan alla recept och passar till i princip allt, och under hösten brukar det dessutom vara riktigt billigt. Använd lökarna i grytor, soppor, biffar och paj, exempelvis i en tacopaj med solrosfärs och svarta bönor. Passa också på att fylla skafferiet med hemgjort lökpulver, så är du redo när kilopriset stiger igen.
 
 
Pumpa
Matpumpor finns i många olika sorter, i Sverige är butternutpumpa vanligast men man kan också hitta exempelvis muscatpumpa och spagettipumpa. Pumpor är goda att ha i grytor eller att rosta i ugn, men testa gärna något nytt och skippa klyftorna i förmån för en hel ugnsbakad pumpa fylld med quinoa och hasselnötter. En annan god rätt är pumpasoppa, vilket passar perfekt till Halloween.

Publicerad 2016-09-05 14:48:00 i Receptsamlingar

Kommentarer


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida

Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka