Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Potatis- och ärtbiffar med syrlig limesås

 
Oktober är redan här, och termometern kryper allt längre neråt för var dag som går. Det är hög tid att ta in den sista skörden från trädgården innan det börjar frysa om nätterna, och då passar det ju extra bra med ett recept på härligt krispiga skördebiffar gjorda på säsongens råvaror. Potatis och årets sista timjankvistar blandas med klassiska svenska gula ärtor, men den syrliga limesåsen gör rätten lite mindre traditionell och bidrar till mer spännande smakkombinationer. Biffarna är absolut godast att äta varma direkt från stekpannan och blir inte så bra att värma i efterhand, så stek bara så många biffar du tänkt äta med en gång och spara hellre smeten tills nästa tillfälle. Servera dem gärna tillsammans med rostade rotfrukter, en matig sallad eller något annat gott. 
 
 
Ärt- och potatisbiffar, ca 15 stycken
2 dl torkade gula ärtor
300 g potatis
1 gul lök
1 dl färsk timjan
1 dl potatismjöl
¾ dl vatten
Svartpeppar
Salt
 
Lägg ärtorna i blöt över natten. Skölj av dem och mixa dem sedan i en matberedare tills de är finfördelade. Riv potatis och lök grovt och rör därefter ner det bland ärtorna tillsammans med timjan, potatismjöl, vatten och rikligt med salt och peppar. 
 
Hetta upp en skvätt olja i en stekpanna och klicka sedan ut smeten. Forma till biffar med hjälp av en sked eller stekspade, och stek tills de har fått fin färg och krispig yta på båda sidor. Var försiktig så att du inte vänder biffarna för tidigt. De ska släppa lätt från stekpannan och ha hunnit stabilisera sig, annars riskerar de att gå sönder.
 
Syrlig limesås
2 dl matyoghurt eller crème fraiche
1 lime
Salt
 
Riv skalet från limen och pressa ur juicen. Blanda samman skal och limejuice med matyoghurten (jag använder Oatlys iMat Fraiche, men välj exempelvis sojabaserad för helt glutenfritt). Smaka av med salt och låt sedan såsen stå en stund innan servering.
 
 

Publicerad 2016-10-03 14:26:22 i Glutenfritt Middag Vegan

Kommentarer


Dixi Wonderland

Publicerad 2016-10-04 10:18:19

Detta ser fantastiskt gott ut :D

Svar: Tack så mycket! Ja det blev riktigt gott :)
Linnéa - The Hungry Gosling


lyckokatt.blogg.se

Publicerad 2016-10-04 20:22:00

men vad goda de såg ut! älskar nya vegrecept, typ det jag lever på just nu :-)

Svar: Tack så mycket! Ja, visst är det kul att testa nya recept :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Amanda Jona [SPONTAN]

Publicerad 2016-10-05 09:18:12

Men åh så gott!

Svar: Ja, det blev jättegott! :)
Linnéa - The Hungry Gosling


lovisa

Publicerad 2016-10-23 17:29:07

ååååhh sista dip-bilden! amaze!

Svar: Tack så mycket, jättekul att du gillar den! :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida













Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka