Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Höstgryta med grönkål och jordärtskockor

 
Nu börjar det bli riktigt kallt ute även här nere i Skåne, och det är verkligen säsong för värmande grytor. Idag till lunch lagade jag den här fantastiskt goda grytan som innehåller två av mina favoritingredienser under hösten, nämligen grönkål och jordärtskockor. Jordärtskockor är verkligen en underskattad rotfrukt, de används ju mest till soppor men de ger också en fantastisk smak till olika grytor och är riktigt goda att ugnsrosta. Här får de utöver grönkålen sällskap av champinjoner och svarta belugalinser, vilka är perfekta att använda om man vill göra en linsgryta med lite mer tuggmotstånd eftersom de håller ihop jättebra vid kokning.
 
Är du sugen på fler höstgrytor? Testa denna trattkantarellgryta med skogssmak eller en rödvinsdoftande rödbetsgryta.
 
 
Höstgryta med grönkål och jordärtskockor, ca 3 portioner
250 g jordärtskockor
250 g champinjoner
6-8 grönkålsblad
1 gul lök
2,5 dl belugalinser
2 dl matlagningsgrädde
4 dl vatten
1 msk soja
Olja till stekning
Svartpeppar
Salt
 
Skala eventuellt jordärtskockorna och skär dem i centimeterstora bitar. Dela större champinjoner i fjärdedelar eller halvor, men låt gärna de riktigt små vara hela. Skär bort stjälkarna från grönkålsbladen och dela dem sedan i mindre bitar. Skala och finhacka löken.
 
Lägg svampbitar och lök i en gryta och stek i en skvätt olja tills champinjonerna har vätskat ur. Häll i jordärtskockor och låt steka ytterligare några minuter. Tillsätt därefter linser, matlagningsgrädde (jag använder Oatlys iMat, men välj exempelvis sojabaserad för helt glutenfritt), vatten, buljong, soja och svartvinbärsgelé. Koka upp och låt sedan alltihop småkoka under lock tills linserna är mjuka, ca 20-30 minuter. Smaka av med salt och peppar.
 
Hetta upp en skvätt olja i en stekpanna och lägg ner grönkålen. Strö över lite salt och peppar, och stek bladen i ett par minuter tills de krympt och börjar bli krispiga. 
 
Lägg ner de flesta grönkålsblad i grytan och rör om ordentligt. Servera genast, och toppa alltihop med de sista grönkålsbladen.

Publicerad 2016-10-26 18:40:00 i Glutenfritt Middag Vegan

Kommentarer


Dixi Wonderland

Publicerad 2016-10-27 10:48:50

Grönkål är så himla gott :D

Svar: Ja verkligen! :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Flisan

Publicerad 2016-10-27 11:00:52

sv: det vare också :P

Amanda

Publicerad 2016-10-27 11:29:12

Åh vad gott det ser ut! Måste testas :)

Svar: Tack så mycket! Så roligt att du gillar det :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Ghugge

Publicerad 2016-10-27 18:38:56

Måste prova göra grytan för den ser helt underbar ut och grönkål är ju så gott.
Ha en fin kväll🙏

Svar: Åh, vad roligt att höra! Hoppas att du tycker om den, och att du får en riktigt härlig helg! :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Ljuva Julia

Publicerad 2016-10-28 05:52:02

Grytor och soppor är enda fördelarna med hösten enligt mig!! :-)

Svar: Ja det håller jag verkligen med om, särskilt nu när alla fina höstlöv börjar försvinna.
Linnéa - The Hungry Gosling


Amanda Jona [SPONTAN]

Publicerad 2016-10-28 11:28:23

Har nog ärligt talat aldrig ens ätit jordärtskocka, borde ta och testa! :)

Svar: Ja, det tycker jag verkligen att du ska göra :) Det har en ganska speciell smak, men jag tycker att det är riktigt gott :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Elin - Fotograf & fitnessjunkie

Publicerad 2016-10-28 19:26:19

SÅ härligt blogg! :)

Svar: Åh tack så mycket, så roligt att du gillar den! :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida













Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka