Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Cashew cream cheese med tryffelsmak

 
Innan jag slutade äta mejeriprodukter var tryffelost en av mina stora favoriter, särskilt en krämig brie med massor av tryffelsmak. När jag fick en flaska fin tryffelolja på min födelsedag visste jag därför precis vad jag ville göra - självklart skulle det bli en lyxig, vegansk cream cheese med tryffel. Efter en hel del experimenterande är jag äntligen nöjd med resultatet, och tryffelost kommer numera att bli ett givet inslag på ostbrickan (eller åtminstone tills oljan tar slut). Servera osten med förslagsvis hemgjorda crostini och ett par oliver, helt perfekt till mysiga höstkvällar när regnet faller utanför fönstret. 
 
Tänk på att olika tryffeloljor kan ge olika mycket smak, så använd gärna en olja av hög kvalitet med mycket tryffelsmak. Till min cream cheese använde jag en olivolja smaksatt med svart tryffel från Oil and Vinegar. Använder du en annan olja kan du eventuellt behöva justera receptet något, men se upp så att du inte tillsätter för mycket olja eftersom osten då lätt blir oljig snarare än krämig.

 
Cashew cream cheese med tryffelsmak
1 dl cashewnötter
1,5 msk bjäst
1 msk vatten
2 tsk tryffelolja
Salt
 
Lägg cashewnötterna i blöt över natten och skölj sedan av dem ordentligt.
 
Mixa nötter, tryffelolja, bjäst och vatten med en stavmixer tills du får en relativt slät kräm. Smaka av med lite salt och flytta därefter över röran till en skål eller burk. Låt den stå ett par timmar, gärna över natten, innan servering så att smakerna kommer fram ordentligt.
 

Publicerad 2016-10-19 11:48:47 i Glutenfritt Mellanmål Tillbehör Vegan

Kommentarer


Rebecka

Publicerad 2016-10-19 17:45:03

Men gud vad gott det såg ut! Blir det skillnad på vit och svart tryffel tro? :)

Svar: Tack så mycket! Jag tror aldrig att jag har smakat vit tryffel, så jag vet inte riktigt vad det blir för skillnad. Men så länge oljan är god och har mycket tryffelsmak så borde det ju bli gott, även om det kanske smakar lite annorlunda :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Flisan

Publicerad 2016-10-20 08:42:16

sv: javisst e hon :D

ser riktigt gott ut :D

Svar: Tack så mycket! :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Amanda Jona [SPONTAN]

Publicerad 2016-10-20 11:38:33

Låter ju helt magiskt gott!

Svar: Tack så jättemycket, så himla roligt att höra! :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Julia

Publicerad 2016-10-20 16:36:29

Åh ser gott ut :)

Svar: Tack så jättemycket! :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Sara

Publicerad 2016-10-20 16:37:12

Det där låter och ser verkligen supergott ut!

Svar: Tack, vad roligt att du gillar det! :)
Linnéa - The Hungry Gosling


my

Publicerad 2016-10-20 23:24:44

Vad gott det såg ut :D

Svar: Tack så mycket! :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Ljuva Julia

Publicerad 2016-10-21 06:16:10

Mmmh, älskar tryffel! Gärna stark tryffel, sådär så att det nästan smakar motorolja >.< knas!

Svar: Ja, tryffel är fantastiskt gott! :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida













Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka