Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Glad Halloween!

 
Glad Halloween! Hoppas att ni alla har haft en riktigt fin helg med massor av godis och pumpor, och har tid att fira lite idag också trots att det är måndag. Själv tog jag en välförtjänt långhelg, och har precis karvat färdigt årets pumpa. Den blev inte riktigt lika avancerad som förra årets, men jag tycker ändå att den blev ganska söt. Om en liten stund ska jag göra ett par höstmackor till förrätt, och sedan blir det något gott med bland annat rostad hokkaidopumpa och svartkål. Hur firar ni halloween i år?

Publicerad 2016-10-31 15:24:49 i Allmänt

Svampplockning i trollskogen

 
En lördagsmorgon för några veckor sedan begav vi oss ut i den småländska skogen på jakt efter trattkantareller. 
 
 
Jag insåg att jag nog inte varit ute i en riktig skog sedan jag flyttade hemifrån för över tre år sedan, och mot all förmodan har jag faktiskt saknat det. Skånes öppna landskap känns visserligen mindre instänga, men för en stund var det ändå riktigt skönt att gå runt bland mossa, ljung och höga granar igen. 
 
 
Vi hittade bara ett tiotal kantareller, men det fanns åtminstone gott om andra fina svampar.
 
 
Förhoppningsvis dröjer det inte riktigt lika länge till nästa skogsbesök, och jag ser redan fram emot nästa års svampplockning.
 
 
 
 
 

Publicerad 2016-10-28 13:58:42 i Resor, utflykter och äventyr

Höstgryta med grönkål och jordärtskockor

 
Nu börjar det bli riktigt kallt ute även här nere i Skåne, och det är verkligen säsong för värmande grytor. Idag till lunch lagade jag den här fantastiskt goda grytan som innehåller två av mina favoritingredienser under hösten, nämligen grönkål och jordärtskockor. Jordärtskockor är verkligen en underskattad rotfrukt, de används ju mest till soppor men de ger också en fantastisk smak till olika grytor och är riktigt goda att ugnsrosta. Här får de utöver grönkålen sällskap av champinjoner och svarta belugalinser, vilka är perfekta att använda om man vill göra en linsgryta med lite mer tuggmotstånd eftersom de håller ihop jättebra vid kokning.
 
Är du sugen på fler höstgrytor? Testa denna trattkantarellgryta med skogssmak eller en rödvinsdoftande rödbetsgryta.
 
 
Höstgryta med grönkål och jordärtskockor, ca 3 portioner
250 g jordärtskockor
250 g champinjoner
6-8 grönkålsblad
1 gul lök
2,5 dl belugalinser
2 dl matlagningsgrädde
4 dl vatten
1 msk soja
Olja till stekning
Svartpeppar
Salt
 
Skala eventuellt jordärtskockorna och skär dem i centimeterstora bitar. Dela större champinjoner i fjärdedelar eller halvor, men låt gärna de riktigt små vara hela. Skär bort stjälkarna från grönkålsbladen och dela dem sedan i mindre bitar. Skala och finhacka löken.
 
Lägg svampbitar och lök i en gryta och stek i en skvätt olja tills champinjonerna har vätskat ur. Häll i jordärtskockor och låt steka ytterligare några minuter. Tillsätt därefter linser, matlagningsgrädde (jag använder Oatlys iMat, men välj exempelvis sojabaserad för helt glutenfritt), vatten, buljong, soja och svartvinbärsgelé. Koka upp och låt sedan alltihop småkoka under lock tills linserna är mjuka, ca 20-30 minuter. Smaka av med salt och peppar.
 
Hetta upp en skvätt olja i en stekpanna och lägg ner grönkålen. Strö över lite salt och peppar, och stek bladen i ett par minuter tills de krympt och börjar bli krispiga. 
 
Lägg ner de flesta grönkålsblad i grytan och rör om ordentligt. Servera genast, och toppa alltihop med de sista grönkålsbladen.

Publicerad 2016-10-26 18:40:00 i GlutenfrittMiddagVegan

Till bloggens startsida













Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka