Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Veganska julrecept

 
Julen närmar sig verkligen fort, och idag är det exakt en månad kvar till julafton. Jag håller för fullt på att testa nya julrecept och har redan ett par stycken färdiga, men innan ni får ta del av dem tänkte jag först tipsa om några recept ur arkivet som passar perfekt till julbordet. Självklart är alla veganska för ett djurvänligt firande.
 
 
Som liten var prinskorvar en av de få saker jag åt på julbordet, men de vegetariska varianterna är ju ofta ganska tråkiga. Testa istället hemgjorda tofukorvar med julkryddning som är mycket godare.
  
 
Jul betyder ju inte bara mat utan också godis i mängder, och på min topplista hamnar olika sorters hemgjorda chokladtryfflar. Den här tryfflen är smaksatt med rom och en hint av kokos, och är verkligen fantastiskt god.
 
 
Sill åt jag inte alls innan jag blev vegetarian men nu är det verkligen en självklarhet, allra helst gjord på mjuk aubergine. Här hittar du en vegansk variant av den klassiska senapssillen, som är min absoluta favorit.
 
 
En annan traditionell variant är löksill, som går minst lika bra att göra vegansk.
 
 
Grönkål är en av mina favoritråvaror, men jag är inte så mycket för den stuvade varianten som ofta serveras till jul. Istället tycker jag att grönkålbladen ska vara härligt krispiga, och äter dem gärna i form av grönkålschips. 
 
 
Fröknäcke med pumpa-, sesam- och hampafrön
Fröknäcke är ju lite av en stapelvara här hemma, men jag tycker att det passar extra bra till jul. Knäcket kan göras i massor av olika varianter, och utöver ovanstående kan du bland annat testa att göra knäckebrödet med solros- och sesamfrön eller bara blanda ihop en egen variant av det du har hemma.
 
 
Om du har tröttnat på de klassiska sillsorterna kan du istället testa det här receptet på syrlig citron- och vitlökssill. Precis som ovanstående sorter är den gjord på aubergine.
 
 
Saffransgryta med quinoa och kikärtor
Kikärtsgrytor verkar kanske vara så långt från vanlig julmat man kan komma, men denna gyllene gryta är full av saffran och fantastiskt god. Dessutom är den ett välkommet avbrott mot alla feta, salta och sockriga smaker som det annars kan bli mycket av, och passar minst lika bra under dagarna kring jul som till den faktiska julmaten.

Publicerad 2016-11-24 14:20:34 i Högtider Receptsamlingar

Kommentarer


lyckokatt.blogg.se

Publicerad 2016-11-27 10:27:05

vad häftigt att göra "sill" på aubergine, låter supergott!

Svar: Ja, jag tycker att det blir jättegott! :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Dixi Wonderland

Publicerad 2016-11-27 15:59:55

Jag vill bara skrika för jag längtar så efter julmaten :D

Svar: Jag med, julmat är så gott! :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Ljuva Julia

Publicerad 2016-11-29 07:26:23

Men vilka härligheter, och så gott det måste vara med senapsaubergine :D :D

Svar: Ja senapsaubergine är verkligen riktigt gott, det gör jag alltid till alla högtider :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida













Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka