Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Pumpabiffar med röda linser

 
Halloween må vara över, men pumpasäsongen är som tur är långt ifrån slut. Det är ju faktiskt först under de senaste veckorna som kilopriset i butikerna blivit någorlunda överkomligt, och i helgen passade jag på att laga en hög krispiga pumpabiffar med salvia och röda linser. Jag tycker att de här biffarna passar allra bäst i en wrap, gärna toppade med lite balsamicoglaze, men de går såklart minst lika bra att äta tillsammans med ugnsrostad potatis eller något annat gott. Dessutom är de helt perfekta att ha i matlådor eller frysa in till dagar när man inte riktigt hinner laga mat, eftersom de blir ännu stabilare efter att de fått vila en stund.
 
 
Pumpabiffar med röda linser, ca 15-20 stycken
2 dl röda linser
400 g butternutpumpa
3 schalottenlökar
5 msk maizena
1 msk salvia
Svartpeppar
Salt
Olja till stekning
 
Lägg linserna i blöt över natten. Skölj av dem och mixa dem sedan i en matberedare tillsammans med schalottenlökarna tills du får en ganska jämn smet. Riv pumpan fint och rör sedan ner den bland linserna tillsammans med salt, peppar, salvia och maizena.
 
Hetta upp en skvätt olja i en stekpanna. Forma smeten till små biffar med fuktiga händer, och stek dem sedan ganska länge på strax under medelvärme. Var försiktig så att du inte vänder biffarna för tidigt. De ska släppa lätt från stekpannan och ha hunnit få en stabil yta, annars kan de gå sönder. Tryck gärna till biffarna med en stekspade efter att du har vänt dem, så att de blir jämntjocka.
 

Publicerad 2016-11-14 11:42:26 i Glutenfritt Middag Vegan

Kommentarer


Oscar

Publicerad 2016-11-14 16:23:03

Hej, var är skillnaden på att koka dom och blötlägga över natten? Mvh oerfaren vegan

Svar: Hej! Blötläggning får groddningsprocessen i linserna att starta. Det går att göra biffar på både blötlagda och kokta linser, men jag tycker att biffar på kokta linser lätt blir mosiga. Använder man blötlagda linser blir det oftast lättare att få dem att hålla ihop och få fin yta :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Linnea

Publicerad 2016-11-15 19:41:58

såg ju supergoda ut! blev riktigt sugen på att göra dom någondag, älskar olika vegbiffar och nya varianter :-)

Svar: Tack så jättemycket! Jag hoppas att du gillar dem ifall du testar :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Monika

Publicerad 2017-10-02 18:43:38

jag undrar om det funkar att göra med andra sorters linser med, det där med att endast blötlägga och sen steka (utan att koka dvs). har du testat? Fantastiskt recept!

Svar: Ja, utöver röda brukar jag även göra biffar på det viset med gröna linser och det blir precis lika bra :) Jag har inte testat med fler sorter, men skulle inte tro att det blir någon större skillnad :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida

Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka