Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Plantera tulpaner till vintern

 
När vintern är som mörkast tiden efter jul kan man verkligen behöva lite färgglada blommor som lyser upp, så i helgen planterade jag ett par tulpanlökar. Genom temperaturförändringar kan man nämligen lura tulpanerna att våren äntligen är här, och få vackra vårblommor i fönsterkarmen mitt i vintern. Jag har bara testat en gång tidigare men då fungerade det alldeles utmärkt, så förhoppningsvis går det lika bra denna gången.
 
 
Det enda du behöver är krukor, jord, tulpanlökar och ett svalt utrymme. Efter att ha planterat lökarna ska de placeras på ett ganska kallt ställe, mina krukor står till exempel i källarförrådet. När vintern känns evighetslång, någon gång i slutet på januari eller början av februari, tar man sedan in tulpanerna i värmen vilket får lökarna att tro att vintern är slut. Har man tur börjar de då växa och slå ut, och man får en hel hög med vårblommor medan snön fortfarande faller utanför fönstret.
 

Publicerad 2016-11-07 13:59:00 i Växter och odling

Kommentarer


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida

Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka