Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Pastasallad med örtolja

 
Igår var det picknickens dag och då passade jag på att laga en variant av en väldigt klassisk picknickrätt, nämligen pastasallad! Min relation till pastasallader är ganska kluven, för de kan ju verkligen variera något enormt. Många varianter, särskilt färdigköpta sådana, brukar vara hur tråkiga som helst men en riktigt bra, hemgjord pastasallad kan ju å andra sidan vara fantastiskt god! Särskilt när den som i detta fallet är fylld med favoriter som oliver och soltorkade tomater. Det var faktiskt bara några veckor sedan som jag insåg att jag numera gillar oliver, tidigare tyckte jag att det var rätt äckligt men nu är jag plötsligt helt besatt och kan äta en hel burk med en gång. Kan inte förstå att jag inte insett detta tidigare, så många oliver som jag har gått miste om!

Utöver att vara riktigt gott är ju pastasallad verkligen en perfekt maträtt att ta med på utflykter och picknickar, och sådant behövs helt klart nu när sommaren ligger framför oss. Det finns få saker som är bättre än att fylla en korg med goda saker och ge sig ut på jakt efter den bästa gräsplätten. Jag gör min pastasallad på kikärtspasta för en extra mättande måltid, men tycker du bättre om vanlig pasta går det såklart bra att byta.
 
 
Pastasallad med örtolja, ca 2 portioner
100 g kikärtspasta
10 soltorkade tomater, ej i olja
20 gröna, urkärnade oliver
½ dl olivolja
1 knippe basilika, ca 1/4 kruka
1 knippe persilja, ca 1/4 kruka
Svartpeppar
Salt
 
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
 
Lägg basilika, persilja och olivolja i en mixer och mixa samman ordentligt. Smaka av med salt och peppar.
 
Lägg tomaterna i blöt i varmt vatten i ca 10-15 minuter tills de mjuknat. 
 
Skär tomaterna i bitar och dela oliverna på hälften. Blanda pasta, tomater och oliver i en stor skål och rör därefter ner örtoljan. Se till att oljan är jämt fördelad och smaka eventuellt av med mer salt och peppar.
 
Pastasalladen kan både serveras direkt med varm, nykokt pasta eller göras i förväg och ätas kall på exempelvis en picknick. Låt den gärna bli rumstempererad innan servering om du har förvarat den i kylskåp.
 

Publicerad 2016-05-23 15:04:58 i Glutenfritt Middag Sallad Utflyktsmat Vegan

Kommentarer


rememberthiis.blogg.se

Publicerad 2016-05-23 15:06:17

Ser jättegott ut!

Svar: Tack så mycket! Det var verkligen gott :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Malin (svim)

Publicerad 2016-05-24 21:57:38

Fräscht och gott! :)

Svar: Ja verkligen, det var jättegott! :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Pia

Publicerad 2016-05-25 15:26:51

Låter riktigt smarrigt! :)

Svar: Det var det verkligen! :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Fanny

Publicerad 2016-05-26 23:36:47

Riktigt bra tipps!

Svar: Tack så mycket, jätteroligt att du gillar det! :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Johanna Unhinged

Publicerad 2016-05-29 17:57:36

Åååh, så gott det ser ut! Soltorkade tomater och Gröna oliver är nästan det bästa som finns att ha i pastasallad. Jag brukar lägga till marinerade vitlöksklyftor också. ;)

Svar: Tack så mycket! Åh, det låter himla gott :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Camilla Cecilia

Publicerad 2016-05-29 21:49:43

Nam! Det ser kjempe godt ut ! :D <3
Har forresten konkurranse på bloggen min nå, om du er interessert :D Innlegget ligger øverst på bloggen.
Håper du får en fortsatt fin søndag! :) <3

Svar: Tack så jättemycket! Det ska jag ta och titta på :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida













Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka