Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Odla egen krasse i fönsterkarmen

 
Som ni kanske har märkt älskar jag att odla, men det tar ju väldigt lång tid innan man får en chans att smaka på sina egenodlade grönsaker. I väntan på att kunna skörda tomater och chilipeppar petade jag därför ner ett par krassefrön i jorden, och såhär ↑ ser de ut nästan två veckor senare. Redan färdiga att ätas och kräver alltså inte lika mycket väntan och tålamod, vilket ju är helt perfekt.
 
 
Krasse är jättelätt att odla, fröna kan sås både i jord eller på till exempel en bit hushållspapper. Sätt odligen i ett ljust fönster (men inte allt för varmt eller soligt), se till att fröna är fuktiga hela tiden och täck gärna över med lite plastfolie de första dagarna. Inom kort kommer du att ha en hel hög små krasseskott som funkar jättebra att äta exempelvis en macka. Den klassiska varianten är att servera krassen på en ostmacka, och min variant gjorde jag med Violifes rökta ost. Krassen funkar ju såklart också till andra saker, kan tänka mig att det är himla gott på en avocadomacka eller i en sallad.
 

Publicerad 2016-05-09 15:41:29 i Växter och odling

Kommentarer


Veronica Wallgren

Publicerad 2016-05-09 16:09:14

Krasse är verkligen supergott att ha på smörgåsen :)

Svar: Ja visst är det :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Emma

Publicerad 2016-05-09 19:15:51

Åh jag som ville prova att börja odla och grodda eget nu i sommar när man har tid, vilket bra inlägg!

Svar: Tack så mycket, vad roligt att du gillar det! :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Kajsa Brinkmann

Publicerad 2016-05-10 19:13:47

Åh vad kul! Älskar smörgåskrasse och det är kul att de mesta örter och liknande går så snabbt att odla. Jag ska göra om i mitt rum i sommar och då ska jag plantera olika ätbara växter i fönstret. Ser fram emot det :)

Svar: Åh, det låter roligt! Hoppas att det blir bra och att du får plats med massor av goda växter :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Inez

Publicerad 2016-05-11 15:57:22

Mums, jag älskar krasse!! :) Kanske skulle planterat det själv! :)

Svar: Jag med, så gott! Ja det borde du göra :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Ajli Müller

Publicerad 2016-05-12 12:32:29

Krasse är awesome, till och med jag klarar av det :D

Svar: Ja, det är verkligen lättodlat :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Cornelia

Publicerad 2016-05-12 18:25:44

Mums!! Åh, det odlade jag alltid när jag var liten. Så himla gott!

Svar: Ja, det är verkligen jättegott :)
Linnéa - The Hungry Gosling


skamfyllt.blogg.se

Publicerad 2016-05-15 09:44:23

Så kul med egenodlat!

Svar: Ja, det är så mycket roligare att äta saker man själv odlat :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida













Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka