Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Försommartacos med rabarber

 
Idag är det äntligen fredag, och då passar det ju riktigt bra med ett tacorecept! Dessa tacos skiljer sig ganska mycket från vanlig svensk tacofredag, istället är de inspirerade av mer traditionella mexikanska smaker. Dessutom är de både enkla och snabblagade, särskilt om du använder färdigkokta bönor, vilket ju är perfekt för en fredagsmiddag när man är trött efter en lång vecka. Tacoröran har fin styrka från chili och en härlig syrlighet, men istället för lime kommer syran från rabarber! Det blir alltså verkligen svensk tacos, fast säsongsbetonat med rena råvaror istället för färdig kryddblandning.
 
Rabarber är inte något som generellt associeras till mat, istället tänker åtminstone jag på söta pajer och svalkande saft. Stjälkarnas syra gör dock att de passar utmärkt i matlagning. När rabarbern steks blir den nämligen mycket mildare utan att den syrliga smaken för den delen försvinner, vilket gör att det passar jättebra i exempelvis tacos. Den bidrar också till en krämigare tacoröra, vilket är helt perfekt eftersom stekta bönröror annars har en tendens att bli lite torra.
 
 
Försommartacos med rabarber, ca 2-3 portioner
1,5 dl torkade svarta bönor eller 1 paket kokta
1 gul lök
3 rabarberstjälkar
½-1 röd chili
Salt
 
Lägg bönorna i blöt över natten om du inte använder färdigkokta bönor. Skölj av dem och koka dem sedan mjuka.
 
Kärna ur chilin och finhacka sedan chilin och löken. Om du vill kan även ha kärnorna i tacoröran, men smaka först på chilin så att du inte råkar göra maten alldeles för stark. Skala därefter eventuella grova rabarberstjälkar och skär sedan rabarbern i småbitar. 
 
Stek lök och chili i en skvätt olja tills löken börjar mjukna. Tillsätt rabarbern, stek ytterligare några minuter och häll därefter i bönorna. Stek ihop allting tills bönorna är varma och rabarbern är mjuk, och smaka sedan av med lite salt.
 
Servera tacoröran i valfria tortillabröd tillsammans med exempelvis guacamole, salsa eller någon annan god sås.
 
 
 
Försommartacos med rabarber är mitt bidrag till Månadens Gröna.

Publicerad 2016-05-20 14:07:00 i Glutenfritt Middag Vegan

Kommentarer


Annie lättlagat vegokäk

Publicerad 2016-05-21 10:15:41

Jag gillar verkligen hur du tänker!

Svar: Tack så mycket, jätteroligt att höra! :)
Linnéa - The Hungry Gosling


lovisa

Publicerad 2016-05-21 10:22:47

åh men inspirerande är bara förnamnet! så himla NAJS!

Svar: Åh vad roligt att du gillar det! Tack så jättemycket :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Ljuva Julia

Publicerad 2016-05-22 10:32:18

fast jag älskar syrlig sötma i tacos. Jag har alltid mango eller vindruvor i mina ^^

Svar: Åh, mango i tacos låter jättegott! :)
Linnéa - The Hungry Gosling


ISA

Publicerad 2016-05-22 17:36:00

det där var SJUKT udda. Men SJUKT spännande också :)

Svar: Jo rabarber i tacos låter ju lite märkligt, men det var verkligen gott :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida













Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka