Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Vegansk citron- och vitlökssill

 
Idag är det skärtorsdag, vilket innebär att det äntligen är dags för lite påskledighet! Om en liten stund ska vi påskpynta här hemma, men först tänkte jag bjuda på ett nytt recept på auberginesill till påskmiddagen. Tidigare har jag gjort klassiska varianter som vegansk senapssill och löksill men nu testade jag på en lite mer spännande variant, nämligen citron- och vitlökssill. Sillen blev jättegod, och de gula citronskivorna passar ju dessutom utmärkt såhär till påsk. Förbered den gärna redan idag eftersom sill brukar bli godast om den får stå ett litet tag.
 
 
Citronsill
0,5-1 aubergine
1 liten citron
1,5 dl vatten
1 dl socker
0,75 dl ättika, 12%
5 vitlöksklyftor
1 tsk kryddpepparkorn
 
Skala auberginen och skär den i små bitar. Koka bitarna i kraftigt saltat vatten tills de är helt mjuka och låt dem sedan svalna.
 
Riv skalet från halva citronen och pressa ur saften. Blanda citronsaft, citronskal, vatten, socker, ättika och kryddpeppar i en kastrull och koka upp under omrörning. Ta därefter bort kastrullen från värmen och låt lagen svalna.
 
Skär den andra citronhalvan i skivor och ta bort eventuella kärnor. Skala och skiva vitlöksklyftorna tunt. Varva citron, vitlök och aubergine i en burk och häll därefter över lagen. Förvara burken i kylskåp och låt den gärna stå någon dag innan servering.

Publicerad 2016-03-24 15:17:39 i Glutenfritt Högtider Tillbehör Vegan

Kommentarer


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida

Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka