Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Tacopaj med solrosfärs

 
Idag är det den internationella pi-dagen, och då passar det ju perfekt med ett pajrecept! Den här pajen är inspirerad av den vanliga populära tacopajen, men jag tycker att denna varianten blir både finare och betydligt godare än en paj med vanlig färs. Jag testade att göra färs på solrosfrön första gången när jag försökte mig på raw food-tacos, och sedan dess är det ett återkommande inslag i vår matlagning. Det är både enkelt och billigt, och färsen går precis lika bra att steka som att ha till raw food-rätter. Blandar man den med lite vatten hänger den dessutom ihop väldigt bra och den passar därför utmärkt som fyllning i pajer. 
 
Originalreceptet på pajdegen som jag använder är hämtat från Green Kitchen Stories, men har du en annan favoritdeg går det ju precis lika bra att använda den.
 
 
Tacopaj, ca 4 portioner
3,5 dl solrosfrön
1,5 dl torkade svarta bönor eller 1 paket kokta
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
10 soltorkade tomater
2,5 dl passerade tomater
1 dl vatten
2 msk spiskummin
2 msk paprikapulver
1,5 tsk chilipulver
Svartpeppar
Salt
 
Pajdeg
100 g rismjöl
70 g mandelmjöl
3 msk maizena
0,5 tsk salt
4,5 msk rapsolja eller smakneutral kokosolja
4,5 msk vatten
 
Blanda de torra ingredienserna till pajdegen i en skål och tillsätt därefter olja och vatten. Arbeta samman alltihop till en deg och rulla in degen i en bit plastfolie. Lägg degen i kylskåpet och låt den vila minst en halvtimme. Det går också bra att förbereda degen tidigare under dagen, alternativt dagen före.
 
Lägg bönorna i blöt över natten om du inte använder färdigkokta bönor. Skölj av dem och koka dem sedan mjuka.
 
Finhacka lökarna och pressa vitlöksklyftorna. Lägg dem i en stor stekpanna tillsammans med en skvätt olja och stek tills löken har mjuknat och fått lite färg. Mixa solrosfröna grovt i en matberedare, och häll sedan ner dem i stekpannan tillsammans med vattnet. Rör ihop blandningen och låt steka ytterligare något minut.
 
Skär de soltorkade tomaterna i bitar och rör ner i solrosfärsen tillsammans med bönor, passerade tomater, spiskummin, paprikapulver och chili. Stek ett par minuter och rör om med jämna mellanrum, och smaka sedan av med svartpeppar, salt och eventuellt mer chili eller spiskummin.
 
Smörj en pajform, ca 24 cm i diameter, med exempelvis lite kokosolja och tryck sedan ut pajdegen. Stick ett par hål i botten och sätt sedan in formen i ugnen på 200 grader i 10 minuter. Lägg därefter ner solrosfärsen i formen och grädda i ytterligare 25 minuter.
 
Låt gärna pajen stå en liten stund innan servering, eftersom pajbitarna håller ihop bättre när den har fått svalna något. 
 

Publicerad 2016-03-14 15:02:00 i Glutenfritt Middag Vegan

Kommentarer


Joanna- 8 självmordsförsök senare- Livet med Asperger och Bipolär sjukdom

Publicerad 2016-03-14 15:21:54

gott

Svar: Ja det var den verkligen :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Veronica Wallgren

Publicerad 2016-03-14 18:35:29

Åh vad gott!

Svar: Vad roligt att du gillar det! Det var jättegott :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Madeleine

Publicerad 2017-01-07 23:45:02

Gjorde denna idag, supergod!! Hade lite ost på toppen och gjorde ett "vanligt" pajskal 😊

Svar: Åh vad roligt att höra! :) Ja, det funkar ju precis lika bra med ett vanligt pajskal egentligen :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Carolin Vallgren

Publicerad 2017-11-16 10:19:12

Jättegod paj! Har bjudit personer som inte är så vana (ännu) att äta vegetariskt och veganskt, och de tyckte väldigt bra om denna! Tack för ett bra recept.

Svar: Åh tack så mycket! Så himla roligt att höra! :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida













Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka