Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Baguetter och hemgjorda crostini

 
Om redan en vecka är det påsk, och jag håller för fullt på att förbereda all god påskmat. Högtider handlar ju mycket om plockmat och många olika smårätter, och på vårt påskbord tänker jag bland annat ha små snittar med olika röror. Det är inte bara gott utan även väldigt smidigt eftersom det går att förbereda i god tid innan, vilket ger mer tid att njuta av påskledigheten. Jag brukar baka mina egna baguetter eftersom det både blir billigare och man själv kan anpassa storleken på dem, men har du inte lust eller tid att baka går det ju dock lika bra att köpa färdiga.
 
Jag tänker toppa mina crostini med vegansk skagenröra eftersom jag tycker det passar perfekt till en påskbuffé. Du kan också servera dem med exempelvis hummus eller pepparost, eller varför inte sätta fram flera olika röror och låta gästerna välja själva.
 
 
Små baguetter, 6 stycken
11-12 dl vetemjöl + extra till utbakning
5 dl vatten
25 g jäst
2 msk rapsolja
0,5 msk salt
 
Smula ner jästen i en skål. Värm vattnet till 37 grader, häll ner det i skålen och blanda runt till jästen har löst sig. Tillsätt vatten, olja och mjöl och arbeta samman till en deg. Täck över degen med en bakduk och låt jäsa i omkring en timme.
 
Lägg ut degen på en mjölad yta och dela den i sex delar. Dra ut delarna till avlånga baguetter, vrid dem ett par gånger och lägg ut dem på två plåtar klädda med bakplåtspapper. Täck över plåtarna med två bakdukar och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
 
Baka baguetterna i ugnen på 250 grader i ca 10 minuter. Bröden ska få lite färg och låta ihåliga när du knackar på undersidan. Låt baguetterna svalna otäckta, gärna på ett galler.
 
 
Crostini
Skiva baguetterna i tunna skivor, pensla skivorna med raps- eller olivolja på båda sidor och sprid sedan ut dem på plåtar klädda med bakplåtspapper. Om du vill kan du också smaksätta dem, exempelvis genom att gnida in skivorna med en bit vitlök, och strö över lite salt och peppar. Baka dem först på 200 grader i 10 minuter, och vänd därefter skivorna och baka dem ytterligare i ca 5 minuter. Tiden kan variera lite beroende på ugn och skivornas tjocklek, de ska ha fått en krispig yta och fin färg när de är klara. Låt dem gärna svalna på galler.
 

Publicerad 2016-03-18 11:01:08 i Bröd Högtider Kakor och bakverk Mellanmål Snacks Tillbehör Vegan

Kommentarer


Annie - Fotograf i Linköping & Stockholm

Publicerad 2016-03-18 15:50:46

Mumsigt :D

Svar: Ja verkligen :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida













Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka