Jag heter Linnéa och bor i Lund tillsammans med min sambo. Jag läser arkeologi vid Lunds Universitet, och när jag inte pluggar ägnar jag en hel del tid till att laga mat.

Som studenter har vi inte särskilt stor matbugdet och fokuserar därför främst på billiga recept, alltid vegetatiskt men ofta även veganskt och glutenfritt. Jag tycker om att laga mat från grunden utan snabba kolhydrater och konstiga tillsatser, och trots att vi bara har en liten balkong har jag ett tjugotal krukor fyllda med grönsaker och kryddväxter utanför dörren.

» Stäng information

Glad påsk!

 
Hoppas att ni alla har haft en jättetrevlig påskhelg med massor av sol och god mat! Själv har jag varit på middag hos mina svärföräldrar, ätit en hel del godis och njutit av det fina vädret med ett glas vin på balkongen. Nu börjar ju slutet på ledigheten närma sig, även om jag nog tänker låta alla små kycklingar stå kvar ett par dagar till. Imorgon börjar nämligen min sambo på sitt nya jobb, och själv har jag både en del föreläsningar och matlagning planerad i veckan. Innan dess ska vi ju dock passa på att njuta av den sista ledigheten och äta upp alla resterna av påskmat i kylskåpet.
 
Har ni hittat på något roligt under påsken?
 
 

Publicerad 2016-03-28 12:21:04 i Allmänt

Vegansk citron- och vitlökssill

 
Idag är det skärtorsdag, vilket innebär att det äntligen är dags för lite påskledighet! Om en liten stund ska vi påskpynta här hemma, men först tänkte jag bjuda på ett nytt recept på auberginesill till påskmiddagen. Tidigare har jag gjort klassiska varianter som vegansk senapssill och löksill men nu testade jag på en lite mer spännande variant, nämligen citron- och vitlökssill. Sillen blev jättegod, och de gula citronskivorna passar ju dessutom utmärkt såhär till påsk. Förbered den gärna redan idag eftersom sill brukar bli godast om den får stå ett litet tag.
 
 
Citronsill
0,5-1 aubergine
1 liten citron
1,5 dl vatten
1 dl socker
0,75 dl ättika, 12%
5 vitlöksklyftor
1 tsk kryddpepparkorn
 
Skala auberginen och skär den i små bitar. Koka bitarna i kraftigt saltat vatten tills de är helt mjuka och låt dem sedan svalna.
 
Riv skalet från halva citronen och pressa ur saften. Blanda citronsaft, citronskal, vatten, socker, ättika och kryddpeppar i en kastrull och koka upp under omrörning. Ta därefter bort kastrullen från värmen och låt lagen svalna.
 
Skär den andra citronhalvan i skivor och ta bort eventuella kärnor. Skala och skiva vitlöksklyftorna tunt. Varva citron, vitlök och aubergine i en burk och häll därefter över lagen. Förvara burken i kylskåp och låt den gärna stå någon dag innan servering.

Publicerad 2016-03-24 15:17:39 i GlutenfrittHögtiderTillbehörVegan

Deviled avocado

 
Deviled eggs är ett snyggt och populärt inslag på påskbuffén, men eftersom jag numera undviker att äta ägg har jag testat en vegansk variant. Istället för ägg är de baserade på avocado och kikärter, och ärligt talat tycker jag att avocadoägg är bra mycket godare än vad ett riktigt ägg är. Min kikärtsröra är ganska traditionellt smaksatt med senap och en skvätt vinäger, men kryddningen går ju att variera på hur många sätt som helst. Förbered gärna röran någon dag innan så behöver du bara skära upp avocado och klicka ut den när påskafton väl är här, och slipper stå i köket och laga mat hela dagen.
 
Är du på jakt efter fler påskrecept? Testa gärna senapssill, löksill och hemgjorda crostini med skagenröra.
 
 
Deviled avocado, ca 12-20 stycken
6-10 avocado
1,5 dl torkade kikärtor eller 1 paket kokta
6-7 msk vatten
1,5 tsk dijonsenap
1,5 tsk äpplecidervinäger
0,5 tsk gurkmeja
Svartpeppar
Salt
Paprikapulver
Eventuellt chilipulver och kala manak (svart salt)
 
Lägg kikärtorna i blöt över natten om du inte använder färdigkokta bönor. Skölj av dem och koka dem sedan mjuka.
 
Lägg kikärtorna i en matberedare tillsammans med senap, vinäger och gurkmeja och mixa till en jämn massa. Tillsätt därefter vatten, lite i taget, och mixa tills du får en slät röra med krämig konsistens. Smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt mer vinäger eller senap. Om du vill kan du också smaksätta röran med lite chilipulver eller kala manak.
 
Dela varje avocado på mitten och ta försiktigt ut kärnan. Fyll hålen med en rejäl klick kikärtsröra och toppa alltihop med lite paprikapulver.
 

Publicerad 2016-03-21 17:10:39 i GlutenfrittHögtiderMellanmålTillbehörVegan

Till bloggens startsida













Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka