Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Hemgjord hasselnötsmjölk

 
De senaste dagarna har det mest regnat, men det har faktiskt passat riktigt bra för nu har jag äntligen fått tid till att fixa lite i köket. Jag har bland annat plockat fram nötterna jag fick i födelsedagspresent för att göra denna fina hasselnötsmjölk. Den har en riktigt härlig nötsmak, och jag tycker faktiskt att den är mycket godare än den mandelmjölk som jag annars brukar göra. Dessutom känns det både mer miljövänligt och ekonomiskt när man har möjlighet att använda egna nötter istället för köpta importerade, vilket ger den ett extra plus.
 
Tänk på att inte slänga nötmassan som blir kvar efter att du har silat mjölken. Den går utmärkt att använda i biffar och fröknäcke, eller att rosta och använda som müsli.
 
 
Hasselnötsmjölk
1,5 dl hasselnötter
1 liter vatten + extra till blötläggning
 
Lägg nötterna i blöt över natten. Skölj sedan av dem och lägg dem i en mixer. Jag använde en blender, men det går också bra med en stavmixer. Tillsätt vattnet och mixa tills nötterna är finfördelade. Använder du stavmixer är det lättast att först mixa nötterna tillsammans med en mindre mängd vatten, och sedan tillsätta mer vatten och mixa igen. 
 
Sila mjölken genom till exempel en nötmjölkspåse, saftsil eller kökshandduk, och pressa ut så mycket vätska som möjligt. Häll därefter upp hasselnötsmjölken på flaskor och förvara i kylskåpet.
 

Publicerad 2016-06-17 17:45:29 i Drycker Glutenfritt Vegan

Kommentarer


FrökenTV, bloggen om tv och film

Publicerad 2016-06-20 13:15:52

smart

Svar: Vad roligt att du gillar idén! :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida

Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka