Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Sommarknäcke med timjan och rosmarin

 
Fröknäcke är en av de enklaste saker man kan baka och därför är det också något jag ofta återkommer till i köket. Här har jag gjort en härligt somrig variant smaksatt med rosmarin och timjan, som passar perfekt att toppa med någon god röra eller bara äta som det är. Jag använde solrosfrön, pumpakärnor och svarta och vita sesamfrön till mina knäckebröd, men det fina med fröknäcke är att du kan använda i princip vilka fröer eller kärnor som helst. Har du lite överblivna frön liggande i skafferiet som inte riktigt räcker till något är det alltså ett utmärkt tillfälle att blanda ner det i knäckebrödsdegen.
 
 
Sommarknäcke med timjan och rosmarin
3 dl majsmjöl
1,5 dl blandade fröer (till exempel solros-, pumpa- och sesamfrön)
1 msk torkad timjan
1 msk torkad rosmarin
1 tsk salt
0,5 dl olivolja
2,5 dl vatten
 
Blanda alla torra ingredienser i en skål och rör sedan ner olivoljan. Koka upp vattnet, häll ner det i skålen med övriga ingredienser och blanda ordentligt.
 
Bred ut degen i ett tunt lager på två plåtar klädda med bakplåtspapper. Baka knäckebröden på 150 grader i omkring 1-2 timmar. Om du vill ha fyrkantiga knäckebröd kan du ta ut dem efter ungefär en halvtimme och skära upp dem innan de gräddas klart, men det går lika bra att bara bryta dem i bitar efteråt.

Publicerad 2016-06-29 12:58:36 i BrödGlutenfrittMellanmålTillbehörVegan

Midsommarblommor och jordgubbsdrinkar

 
Hoppas att ni alla har haft en fin midsommar! Här har det varit fantastiskt fint väder och riktigt varmt, bortsett från en och annan åskskur. Vi har ätit mängder av god mat, druckit fina jordgubbsdrinkar på solen i balkongen och tagit en långpromenad för att plocka midsommarblommor. Jag passade dessutom på att köpa en bukett pioner, så nu luktar lägenheten underbart somrigt och gott.
 

Publicerad 2016-06-27 12:55:17 i Allmänt

Cashewkräm med citron och gräslök

 
Juni har gått så himla fort hittills, och på fredag är det redan midsommar! Jag håller på för fullt med att fixa och planera all mat, och i år blir det bland annat denna cashewkräm som hamnar på midsommarbordet. Tillsammans med citronsaft och gräslök blir nötterna en god röra som passar jättebra till nykokt färskpotatis, men också kan ätas på exempelvis ett kex eller en macka. Röran tar dessutom bara några minuter att göra, så man hinner till och med göra den på midsommarafton om det inte finns tid innan.
 
Behöver du fler tips på midsommarmat? Testa gärna vegansk senapssill, nypotatissallad med rädisor eller hembakta crostinis med skagenröra. Fler förslag kan du hitta i min nya kategori för högtidsmat.
 
 
Cashewkräm med citron och gräslök
3 dl cashewnötter
2 msk vatten + extra till blötläggning
2 msk citronsaft
1 dl finhackad gräslök
Salt
 
Lägg nötterna i blöt över natten. Skölj sedan av dem och lägg dem i en mixer tillsammans med vatten och citronsaft. Mixa tills du får en ganska slät kräm. Rör därefter ner gräslök och smaka av med lite salt.
 

Publicerad 2016-06-22 15:13:32 i GlutenfrittHögtiderTillbehörVegan

Till bloggens startsida













Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka