Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Vegansk cream cheese med rostad vitlök

 
Vitlök är alltid gott, men jag tycker att ugnsrostad vitlök är bra mycket godare än färsk. I ugnen försvinner den skarpa smaken och klyftorna blir istället mjuka och söta. Ugnrostade vitlöksklyftor är ett perfekt tillbehör till maten, gärna i kombination med rostade rotfrukter, och är jättebra som smaksättare i olika röror och såser. Tillsammans med cashewnötter och bjäst förvandlas vitlöken till en krämig röra, som är ett perfekt veganskt alternativ till cream cheese. Eftersom smaken är lite mildare än en vanlig vitlöksost passar det bra på frukostmackan, men är också riktigt gott att servera med kex på en ostbricka.
 
 
Cream cheese med rostad vitlök
2 dl cashewnötter
8-10 vitlöksklyftor
2 msk bjäst
1,5 msk vatten
4 tsk citronsaft
Salt
 
Lägg cashewnötterna i blöt över natten och skölj sedan av dem ordentligt.
 
Låt skalen sitta kvar på vitlöksklyftorna och sprid ut dem i en ugnsform eller på en plåt med bakplåtspapper. Rosta klyftorna i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter, och se upp så att de inte blir brända. Låt svalna och ta sedan bort skalen.
 
Mixa nötter, vitlöksklyftor, bjäst, vatten och citronsaft med en stavmixer tills du får en relativt slät kräm. Smaka av med lite salt och flytta därefter över röran till en skål eller burk. Låt den gärna stå ett par timmar innan servering så att vitlökssmaken kommer fram ordentligt.

Publicerad 2016-07-13 18:04:01 i Frukost Glutenfritt Mellanmål Tillbehör Vegan

Kommentarer


Madde / ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★

Publicerad 2016-07-13 19:39:19

Åh låter gott :). Syns att jag är allergisk mot lök. Åt det förut enda tills jag förstod att jag var allergisk det är trist :(

Svar: Ja det är väldigt gott :) Åh vad synd, måste vara en jobbig sak att vara allergisk mot :(
Linnéa - The Hungry Gosling


Embla Sofia - Mamma, fotograf, DIY

Publicerad 2016-07-13 19:40:46

Det måste jag testa!
För en som inte äter veganskt... Vad är bjäst och var hittar man det? ^^

Svar: Det är ett inaktivt jästpulver som påminner lite om ost i smaken, kallas också näringsjäst. Det säljs bland annat hos Life samt olika internetbutiker, till exempel Bodystore och Apotea :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Anonym

Publicerad 2016-07-13 22:19:59

ser grymt gott ut :D

Svar: Tack så mycket! Det var jättegott :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Sarah

Publicerad 2016-07-14 00:20:13

visst är han =)

FrökenTV, bloggen om tv och film

Publicerad 2016-07-14 11:05:38

gott

Svar: Ja verkligen :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Lovisa

Publicerad 2016-07-14 12:59:50

Åh, jag älskar också vitlök! Dubblar alltid recepten ;)

Svar: Ja visst är det gott! :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida













Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka