Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Rostade svarta bönor

 
Ugnsrostade kikärtor har varit populärt ett tag nu och knapriga sojabönor har man kunnat köpa i affärerna länge, men visste du att det går lika bra att rosta svarta bönor? I ugnen blir bönorna riktigt goda och krispiga och tillsammans med lite kryddor blir de ett utmärkt snacks eller ett enkelt mellanmål, perfekt att ha med sig i väskan eller servera till en svalkande drink. De blir kanske inte riktigt lika fina som kikärtor - det är svårt att koka bönor utan att en del spricker, och de går sönder ytterligare lite i ugnen - men jag tycker faktiskt att det bidrar till att göra dem ännu godare. De blir tunnare, torkar lite fortare och är nästan ännu krispigare än rostade kikärtor.
 
 
Rostade svarta bönor
1,5 dl torkade svarta bönor eller 1 paket kokta
1 tsk chilipulver
½ tsk rökt paprikapulver
½ tsk havssalt
 
Lägg bönorna i blöt över natten om du inte använder färdigkokta bönor. Skölj av dem och koka dem sedan mjuka.
 
Låt bönorna rinna av ordentligt så att de är torra. Sprid ut dem på en plåt eller ugnsform med bakplåtspapper. Häll över de torra kryddorna och blanda runt ordentligt. Ringla därefter över oljan och rör runt ytterligare en gång så att kryddorna är jämt fördelade. Smaka gärna på bönorna och tillsätt mer kryddor om du vill, eftersom en del av kryddorna lossnar när de står i ugnen.
 
Sätt in bönorna i ugnen på 200 grader i ca 30-50 minuter. Rör om ofta, ungefär var tionde minut, så att de blir jämt rostade. Håll koll så att de inte blir brända. Bönorna är klara när de är krispiga och torra rätt igenom. Låt dem svalna och förvara sedan i en burk.

Publicerad 2016-07-04 13:48:06 i Glutenfritt Mellanmål Snacks Vegan

Kommentarer


Sara

Publicerad 2016-07-05 19:29:58

Hej vännen!
Nu är min veckans blogg tävling igång igen.
Få 2000 nya läsare till din blogg. Två vinnare dras på söndag.
Kram,
Sara Persson
www.nouw.com/ssarapersson

MADDISENJ.SE

Publicerad 2016-07-05 22:51:30

Bra tips, det kanske man skulle testa!

Svar: Tack så mycket! Ja det tycker jag att du ska göra :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida













Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka