Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Het jordgubbssallad med rostade sesamfrön

 
Den här somriga salladen experimenterade jag ihop efter att vi plockade jordgubbar, och jag måste säga att den blev riktigt lyckad. De söta jordgubbarna passar jättebra ihop med de starka chiliskivorna, medan avokadon ser till att det inte blir alltför starkt och gör dessutom salladen mer mättande. Salladen kan både serveras som ett tillbehör, exempelvis till grillat, eller för sig själv som en lättare måltid. Allra bäst passar den nog att äta under soliga sommardagar, då vill åtminstone jag gärna ha en lätt lunch som ändå innehåller massor av goda smaker. 
 
 
Het jordgubbssallad med rostade sesamfrön, ca 2 portioner
200 g jordgubbar
65 g små mangoldblad
2 avokadoer
½-1 röd chili
3 msk sesamfrön
2 msk limesaft
1 msk olivolja
½ tsk agavesirap
Svartpeppar
Salt
 
Rensa jordgubbarna och ta bort skal och kärnor från avokadoerna. Skär dem därefter i skivor och lägg ner i en skål tillsammans med mangoldbladen. Kärna ur chilin, skiva den tunt och lägg ner skivorna i skålen. Smaka gärna en bit för att se hur stark den är innan du tillsätter den i salladen, så att du inte råkar göra maten alldeles för stark.
 
Lägg sesamfröna i en torr stekpanna och rosta dem på hög värme tills de fått fin färg. Rör om hela tiden och var försiktig så att de inte blir brända. Lägg över fröna i en mindre skål och låt svalna.
 
Blanda olivolja, limesaft och agavesirap i en liten skål, och strö över lite salt och svartpeppar.
 
Häll ungefär en matsked dressing och en matsked rostade sesamfrön över salladen, och blanda sedan runt alltihop försiktigt. Servera resten av dressingen och sesamfröna vid sidan om salladsskålen så att man själv kan tillsätta mer på sin tallrik.

Publicerad 2016-07-29 14:12:00 i GlutenfrittMiddagSalladTillbehörVegan

Jordgubbsfält, rödbetor och Lödde å

 
Förra veckan var det dags för ett nytt gårdsbesök, nämligen på Holländarehusgården i Bjärred. På vägen dit gjorde vi dock ett stopp i Borgeby för att titta på slottet och den fantastiska utsikten över Lödde å. Såhär vill jag bo någon gång i framtiden, alldeles intill ett vattendrag som slingrar sig fram längs gröna ängar.
 
 
 
När vi en stund senare kom fram till gården började vi med att dra upp en bunt rödbetor och leta Västeråsgurkor  från deras självplockning.
 
 
Därefter gav vi oss ut i jordgubbsfältet och fick ihop ett par liter bär innan det blev alldeles för varmt mitt ute på åkern. Nu har vi ätit mängder av jordgubbar i olika former ett par dagar, och jag har fått till ett par goda recept som kommer dyka upp här så småningom.
 

Publicerad 2016-07-27 15:25:23 i Resor, utflykter och äventyrRestauranger, butiker och tips

Somrig smoothie bowl med hallon

 
Efter att jag plockade hallon för ett litet tag sedan blev jag riktigt sugen på att mixa ihop en hallonsmoothie, det är ju trots allt en av de godaste och enklaste smoothievarianter som finns. Den här gången gjorde jag en lite tjockare, riktigt krämig variant som passar bra att servera i en skål toppad med goda saker. Smoothien är härligt svalkande och uppfriskande, något som verkligen behövs nu när det är så varmt ute, och passar perfekt att äta till frukost eller mellanmål. 
 
Om du föredrar att dricka din smoothie går det såklart bra att spä ut den, exempelvis med lite växtmjölk, och servera i glas istället.
 
 
Somrig smoothie bowl med hallon
2 dl frysta hallon
1 stor banan
1 dl kokosmjölk
 
Toppingförslag
Färska hallon
Kokosflingor
 
Lägg hallon, banan och kokosmjölk i en mixer och mixa tills du har en slät kräm. Häll över smoothien i en skål och toppa med kokosflingor, ett par färska hallon eller något annat gott.

Publicerad 2016-07-25 16:56:26 i FrukostGlutenfrittMellanmålVegan

Till bloggens startsida













Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka