Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Kantarellgryta med skogssmak

 
Nu när det är så kallt ute är det ju extra gott med värmande grytor, så igår passade jag på att laga kantarellgryta med trattkantarellerna som jag fick av mina föräldrar. Kantarellgrytor har jag tidigare lagat ett par gånger om året, men den här är betydligt godare och smakrikare än mina andra varianter. Svampen och enbären ger den en härlig skogssmak, vilket dessutom är en trevlig omväxling mot de asiatiska grytor vi annars ofta gör.
 
Kantarellgryta, ca 4 portioner
3 dl gröna linser
2,5 dl matlagningsgrädde
6 dl vatten
2 gula lökar
4 morötter
20 g torkade trattkantareller
10 enbär
4 lagerblad
2 buljongtärningar
2 msk svartvinbärsgelé
2 msk soja
1 msk tomatpuré
Svartpeppar
Salt
Maizena till redning
 
Finhacka lökarna och skala och skiva morötterna. Lägg dem i en gryta tillsammans med en skvätt olja och stek tills löken är mjuk. 
 
Krossa enbären i exempelvis en mortel eller med baksidan av en kniv, och dela kantarellerna i mindre bitar. Lägg dem i grytan tillsammans med linser, vatten, lagerblad, buljongtärningar, gelé, soja, tomatpuré och grädde. Jag använde Oatlys iMat men vilken matlagningsgrädde som helst bör gå bra. 
 
Koka upp och låt sedan småkoka under lock tills linserna är mjuka, omkring 30-40 minuter. Rör sedan ut lite maizena i vatten och häll därefter i det i kastrullen under omrörning. Upprepa tills du tycker att grytan har en bra konsistens. Servera med exempelvis ris eller pasta.
 

Publicerad 2016-01-08 14:41:47 i Glutenfritt Middag Vegan

Kommentarer


Minna

Publicerad 2016-01-15 20:16:39

Åh jösses vad gott! Ser helt fantastiskt ut!

Svar: Tack så mycket! :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida













Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka