Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Frallor med pumpa- och sesamfrön

 
Jag har en tendens att köpa hem alldeles för många olika ingredienser som sen bara blir stående i köksskåpen, så därför försöker jag rensa ur skafferiet lite nu i januari. Det är dessutom ett utmärkt sätt att hålla matkostnaderna nere, ofta har man mycket mer hemma än vad man egentligen tror. Bröd är en av de saker som passar extra bra vid sådana tillfällen, man kan blanda i nästan vilka frön eller mjölrester som helst och resultatet brukar ändå bli bra. Häromdagen bakade jag dessa frallor med massor av frön, som passar utmärkt både till frukost eller som tillbehör till exempelvis en soppa. Fröna går utmärkt att byta ut mot andra, men använd gärna några med lite färg för finare frallor.
 
Frallor med pumpa- och sesamfrön, ca 10 stycken
5 dl rågmjöl
5 dl vetemjöl
5 dl vatten
50 g jäst
1 dl pumpafrön
1 dl vita sesamfrön
1 dl svarta sesamfrön
2 msk olivolja
2 tsk salt
 
Smula jästen i en skål och häll över vattnet. Rör runt till jästen har löst sig och tillsätt olivolja, salt och rågmjöl. Blanda runt till en jämn smet och rör därefter ner vetemjölet. Tillsätt sedan pumpa- och sesamfrön och arbeta samman till en jämn, ganska lös deg. Låt jäsa under en bakduk i ca 45 minuter.
 
Dela degen i ca tio bitar. Rulla bitarna till runda bullar och platta sedan till dem lite grann. Lägg ut dem på två plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ytterligare 40 minuter.
 
Pensla eventuellt frallorna med lite olja och baka dem sedan i ugnen i ca 10-12 minuter på 250 grader. När de är klara ska de låta ihåliga om du knackar på undersidan. Låt gärna frallorna svalna på galler, och frys in de du inte tänker äta upp direkt.
 
Servera med exempelvis en skiva Violife-ost, hummus eller någon annan god röra.
 

Publicerad 2016-01-20 12:00:00 i Bröd Frukost Tillbehör Vegan

Kommentarer


ISA

Publicerad 2016-01-20 16:14:10

Jäklar vad goda! och kletet såg smarrigt ut också :)

Svar: Tack! Ja, hummus är jättegott :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida

Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka