Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Vackra vinter

 
Så här fint såg det ut i slutet av förra veckan när vi trotsade kylan och gick på promenad i vintersolen. Precis allt var klätt i ett tunt lager snö, och sådana dagar kan till och med jag tycka att vintern är riktigt fin. Nu har snön dock töat bort igen och ute är det nästan vårväder. Förhoppningsvis håller det i sig också, ser så mycket fram emot små gula vintergäck, att så de första tomaterna och ha picknick i gräset.
 

Publicerad 2016-01-26 13:19:08 i Allmänt

Fröknäcke med pumpa-, sesam- och hampafrön

 
I torsdags bakade jag det här goda fröknäcket, vilket är en lite roligare variant av mitt vanliga recept. Pumpafröna och de svarta sesamfröna ger kexen mer färg och gör dem till ett roligare inslag på matbordet, men de är precis lika enkla att göra som innan. Fröknäcket passar utmärkt både till frukost, mellanmål, som tillbehör till en soppa eller kanske en ostbricka. Toppa kexen med exempelvis hummus eller pepparost, eller är dem bara som de är.
 
Fröknäcke med pumpa-, sesam och hampafrön
3 dl majsmjöl
0,5 dl pumpafrön
0,5 dl svarta sesamfrön
0,5 dl hampafrön
1 tsk salt
0,5 dl rapsolja
2,5 dl vatten
 
Blanda alla torra ingredienser i en skål och rör därefter ner rapsoljan. Koka upp vattnet och blanda sedan ner det med resten av ingredienserna. 
 
Bred ut smeten i ett tunt lager på två bakplåtsklädda plåtar. Baka dem på 150 grader i ca 1-2 timmar. Om du vill ha fyrkantiga knäckebröd kan du ta ut dem efter ca en halvtimme och skära upp dem innan de gräddas klart, men det går lika bra att bara bryta dem i bitar.
 

Publicerad 2016-01-23 13:51:10 i BrödGlutenfrittMellanmålVegan

Frallor med pumpa- och sesamfrön

 
Jag har en tendens att köpa hem alldeles för många olika ingredienser som sen bara blir stående i köksskåpen, så därför försöker jag rensa ur skafferiet lite nu i januari. Det är dessutom ett utmärkt sätt att hålla matkostnaderna nere, ofta har man mycket mer hemma än vad man egentligen tror. Bröd är en av de saker som passar extra bra vid sådana tillfällen, man kan blanda i nästan vilka frön eller mjölrester som helst och resultatet brukar ändå bli bra. Häromdagen bakade jag dessa frallor med massor av frön, som passar utmärkt både till frukost eller som tillbehör till exempelvis en soppa. Fröna går utmärkt att byta ut mot andra, men använd gärna några med lite färg för finare frallor.
 
Frallor med pumpa- och sesamfrön, ca 10 stycken
5 dl rågmjöl
5 dl vetemjöl
5 dl vatten
50 g jäst
1 dl pumpafrön
1 dl vita sesamfrön
1 dl svarta sesamfrön
2 msk olivolja
2 tsk salt
 
Smula jästen i en skål och häll över vattnet. Rör runt till jästen har löst sig och tillsätt olivolja, salt och rågmjöl. Blanda runt till en jämn smet och rör därefter ner vetemjölet. Tillsätt sedan pumpa- och sesamfrön och arbeta samman till en jämn, ganska lös deg. Låt jäsa under en bakduk i ca 45 minuter.
 
Dela degen i ca tio bitar. Rulla bitarna till runda bullar och platta sedan till dem lite grann. Lägg ut dem på två plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ytterligare 40 minuter.
 
Pensla eventuellt frallorna med lite olja och baka dem sedan i ugnen i ca 10-12 minuter på 250 grader. När de är klara ska de låta ihåliga om du knackar på undersidan. Låt gärna frallorna svalna på galler, och frys in de du inte tänker äta upp direkt.
 
Servera med exempelvis en skiva Violife-ost, hummus eller någon annan god röra.
 

Publicerad 2016-01-20 12:00:00 i BrödFrukostTillbehörVegan

Till bloggens startsida













Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka