Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Rödvinsdoftande rödbetsgryta

 
Rödbetor är en av mina favoriter bland rotfrukter, men jag brukar ofta undvika att använda dem eftersom de lätt färgar hela köket rosa under matlagningen. Den här vintern kom jag dock fram till att det faktiskt är värt det, och vi har ätit massor av goda rödbetsrätter den senaste tiden. En av de bästa är den här grytan med massor av rödvin och en härlig, intensiv färg. Grytor blir ju lätt lite tråkiga utseendemässigt, men den här livar upp matbordet och är perfekt för kalla vinterdagar. Jag valde att reda grytan med arrowrot eftersom det blir genomskinligt, och du kan hitta det i kryddhyllan i mataffärer. Har du inte det hemma kan du såklart också testa en annan redning, men då är det möjligt att färgen blir annorlunda.
 
Rödvinsdoftande rödbetsgryta, ca 4-6 portioner
3 dl torkade svarta bönor eller 2 paket kokta
1,3 kg rödbetor, ca 8 stycken
20 champinjoner
1 gul lök
5 dl vatten
4 dl rödvin
2 lagerblad
Svartpeppar
Salt
Arrowrot till redning
 
Lägg bönorna i blöt över natten om du inte använder färdigkokta bönor. Skölj av dem och koka dem sedan mjuka.
 
Finhacka löken och skiva champinjonerna. Skala rödbetorna och skär dem i bitar. Lägg lök och svampbitar i en stor kastrull tillsammans med en skvätt olja och stek tills svampen har vätskat ur. Tillsätt rödbetsbitar, bönor, vatten, vin, lagerblad och buljong. Koka upp och låt sedan småkoka i ca 1-1,5 timme. Ta av locket efter ungefär halva tiden, och smaka av med salt och peppar efterhand.
 
Rör ut lite arrowrot i vatten och häll därefter i det i kastrullen under omrörning. Upprepa tills du tycker att grytan har en bra konsistens. Servera i djupa skålar, gärna tillsammans med ett glas rött vin.
 
 

Publicerad 2016-02-13 12:58:00 i Glutenfritt Middag Vegan

Kommentarer


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida

Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka