Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Luftiga veganska semlor

 
På tisdag är det fettisdagen, men vi tjuvstartade med semlor redan denna veckan. I år bestämde jag mig för att skippa mina vanliga semlor och istället försöka mig på en vegansk variant, vilket blev väldigt lyckat. Bullarna är jättelätta och fluffiga, och passar därmed perfekt att använda till semlor. Mina semlor blev inte helt traditionella eftersom jag valde att fylla dem med kokosgrädde, men använder man en annan grädde blir de ju precis som vanligt. Fördelen med kokosgrädde är att det gör semlorna lite matigare, vilket innebär att de också kan ätas till exempelvis mellanmål. Jag inspirerades av kokosen även när jag bakade bullarna och använde kokossocker istället för vanligt, eftersom det är mindre raffinerat än vitt socker. Har du inget kokossocker hemma går det ju dock lika bra med vanligt socker, eller varför inte prova med lite råsocker?
 
Veganska semlor, 12 stycken
7 dl vetemjöl + extra till utbakning
2,5 dl vatten
0,75 dl rapsolja
0,75 dl kokossocker
25 g jäst för söta degar
0,5 tsk salt
 
Smula jästen i en stor skål. Värm vatten och olja till 37 grader och häll ner i skålen. Rör runt ordentligt till jästen har löst sig. Tillsätt socker, salt och vetemjöl och arbeta samman till en jämn deg. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.
 
Häll ut degen på en mjölad yta och dela den i tolv bitar. Forma bitarna till runda bullar och lägg ut på två plåtar klädda med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa under bakduk tills de blivit dubbelt så stora, ca en timme.
 
Baka bullarna i ugnen i omgångar i nedre delen av ugnen på 225 grader i ca 5-10 minuter. De är klara när de har fått fin färg och låter ihåliga när man knackar i botten.
 
Skär av toppen vid servering och gröp ut ett litet hål som du sedan kan fylla med mandelmassa. Klicka på en rejäl sked med exempelvis kokos- eller sojagrädde, lägg på locket och toppa sedan allt med florsocker. Kokosgrädde gör du genom att ta det översta, tjocka lagret i en burk kokosmjölk och vispa. Smaksätt gärna grädden med till exempel ett par droppar agavesirap eller en nypa vaniljpulver.
 
 

Publicerad 2016-02-06 15:40:15 i Högtider Kakor och bakverk Mellanmål Vegan

Kommentarer


rememberthiis.blogg.se

Publicerad 2016-02-06 15:47:28

Ser goda ut :)

Svar: Tack så mycket! De var jättegoda :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Joanna- 8 självmordsförsök senare- Livet med Asperger och Bipolär sjukdom

Publicerad 2016-02-06 16:35:21

mumms

Hemma Hos Felicia

Publicerad 2016-02-06 19:16:48

ååh så goda de ser ut! :)

Svar: Tack så mycket! :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida













Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka