Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Fem bra saker en grå februaridag

Här kommer fem tips som passar för sådana här gråa vinterdagar när man bara drömmer om våren och inte vill gå ut. Flera recept är enkla men tar lite tid att göra, vilket ger en utmärkt ursäkt att stanna hemma under en filt och ändå inte verka det minsta lat. Andra kräver lite mer ansträngning, men kommer å andra sidan att underlätta ditt liv betydligt framöver.

- Koka egen buljong. Buljong är perfekt att göra nu när rotfrukter fortfarande är ganska billiga, och ingredienserna kan varieras helt efter vilken smak man vill ha. Dessutom blir det massor, min senaste omgång räckte i ungefär ett halvår. Buljongen ska koka minst en timme, men man kan lämna den på spisen i flera timmar om man har den på låg värme. 

- Gör eget lökpulver. Lökpulver är jättegott att använda i en sås eller för att krydda hemgjorda chips, men tar ett bra tag att göra. Lökarna skivas tunt och får sedan torka i ugnen på låg värme ett par timmar, där de i princip sköter sig själva och ger dig gott om tid att göra annat.
 
- Gör egna chips. Grönkålschips är snabbast och jag tycker dessutom att de är allra godast, men testa också pumpachips eller potatischips för mer långvariga projekt. Smaksätt med dina favoritkryddor och tillaga chipsen i ugnen så har du perfekta snacks till nästa filmkväll.
 
- Fyll frysen med biffar. Förberedelse är alltid bäst, och att ha färdiga biffar i frysen är perfekt när man inte riktigt har tid eller ork att laga en hel middag. Frys in ett par lådor så har du alltid något att ta fram, det blir både nyttigare och billigare än att behöva köpa något färdigt. Testa exempelvis viltbiffar, lökbiffar, tomat- och basilikabiffar eller örtkryddade kidney- och hirsbiffar.
 
- Vårstäda i skafferiet. Lagar man mycket mat är det lätt hänt att det blir rörigt i köksskåpen, men det blir både lättare och billigare med ett organiserat kök. Du undviker att ha flera öppnade paket av samma sak, och kanske hittar du ingredienser du inte ens visste att du hade?

Publicerad 2016-02-21 12:21:14 i Allmänt Receptsamlingar

Kommentarer


Fairyland surprises

Publicerad 2016-02-21 12:50:18

Tack för bra tips!

Svar: Vad kul att du gillar dem :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida

Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka