Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Rödbets- och quinoabiffar

 
Snart, snart är det vår, men eftersom vi fick en extra vinterdag det här året tänkte jag passa på att bjuda på ett sista vinterrecept. Eller ja, jättevintrigt är det kanske inte eftersom jag redan planerar att lägga dessa biffar på grillen i sommar, men jag associerar ändå rödbetor till vinterhalvåret och långa mörka kvällar. Tillsammans med quinoa blir rödbetorna jättefina biffar som skiljer sig rejält från våra vanliga bönbiffar, och är därför ett välkommet tillskott i receptsamligen. Till skillnad från bönbiffar blir de inte lika stela vid tillagning, men de håller ändå ihop förvånansvärt bra och går inte sönder. Jag valde att inte använda så mycket kryddor, men vill du ha mer smakrika biffar kan du testa att blanda ner exempelvis rosmarin eller lite timjan.
  
 
Rödbets- och quinoabiffar, ca 8-10 stycken
2,5 dl quinoa
450 g rödbetor
1 gul lök
3-4 msk potatismjöl
Svartpeppar
Salt
 
Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen men tillsätt en buljongtärning i kokvattnet.
 
Skala rödbetor och lök och skär dem i bitar. Lägg bitarna i en matberedare och mixa tills de är ganska finfördelade. Rör ner quinoa och potatismjöl och smaka av med salt och peppar.
 
Forma smeten till biffar med blöta händer. Om du tycker att smeten är svårhanterlig kan du låta den stå en stund först, eftersom den håller ihop bättre ju längre den står. Stek biffarna i en skvätt olja tills de har fått fin färg och stabil yta på båda sidor.
 

Publicerad 2016-02-29 16:01:39 i GlutenfrittMiddagVegan

Till bloggens startsida

Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka