Jag heter Linnéa och bor i Lund tillsammans med min sambo. Jag läser arkeologi vid Lunds Universitet, och när jag inte pluggar ägnar jag en hel del tid till att laga mat.

Som studenter har vi inte särskilt stor matbugdet och fokuserar därför främst på billiga recept, alltid vegetatiskt men ofta även veganskt och glutenfritt. Jag tycker om att laga mat från grunden utan snabba kolhydrater och konstiga tillsatser, och trots att vi bara har en liten balkong har jag ett tjugotal krukor fyllda med grönsaker och kryddväxter utanför dörren.

» Stäng information

Rödbets- och quinoabiffar

 
Snart, snart är det vår, men eftersom vi fick en extra vinterdag det här året tänkte jag passa på att bjuda på ett sista vinterrecept. Eller ja, jättevintrigt är det kanske inte eftersom jag redan planerar att lägga dessa biffar på grillen i sommar, men jag associerar ändå rödbetor till vinterhalvåret och långa mörka kvällar. Tillsammans med quinoa blir rödbetorna jättefina biffar som skiljer sig rejält från våra vanliga bönbiffar, och är därför ett välkommet tillskott i receptsamligen. Till skillnad från bönbiffar blir de inte lika stela vid tillagning, men de håller ändå ihop förvånansvärt bra och går inte sönder. Jag valde att inte använda så mycket kryddor, men vill du ha mer smakrika biffar kan du testa att blanda ner exempelvis rosmarin eller lite timjan.
  
 
Rödbets- och quinoabiffar, ca 8-10 stycken
2,5 dl quinoa
450 g rödbetor
1 gul lök
3-4 msk potatismjöl
Svartpeppar
Salt
 
Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen men tillsätt en buljongtärning i kokvattnet.
 
Skala rödbetor och lök och skär dem i bitar. Lägg bitarna i en matberedare och mixa tills de är ganska finfördelade. Rör ner quinoa och potatismjöl och smaka av med salt och peppar.
 
Forma smeten till biffar med blöta händer. Om du tycker att smeten är svårhanterlig kan du låta den stå en stund först, eftersom den håller ihop bättre ju längre den står. Stek biffarna i en skvätt olja tills de har fått fin färg och stabil yta på båda sidor.
 

Publicerad 2016-02-29 16:01:39 i GlutenfrittMiddagVegan

Somrig kokossmoothie

 
När man använder kokosgrädde, exempelvis för att göra semlor, blir det massor av tunn kokosmjölk över vilket vore himla synd att slänga. Då brukar jag passa på att göra en smoothie, för kokossmoothies måste ju helt klart vara en av de godaste varianterna. Smoothien blir härligt fluffig och krämig, särskilt om man blandar ner en liten klick av kokosgrädden också. Den funkar perfekt till både mellanmål och frukost, i synnerhet om du behöver lite extra sommarkänsla i väntan på våren.
 
Kokossmoothie
1 burk kokosmjölk *
1 banan
10 frysta hallon
35 g fryst vattenmelon, ca 10 centimeterstora bitar
 
* Använd den tunna vätskan som blir kvar när du tagit bort det tjocka övre lagret, och gärna ca 1/2 dl av den tjocka grädden också.
 
Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa tills smoothien är helt slät. Servera gärna med sugrör och toppa med några extra hallon.
 

Publicerad 2016-02-24 14:34:00 i DryckerFrukostGlutenfrittMellanmålVegan

Fem bra saker en grå februaridag

Här kommer fem tips som passar för sådana här gråa vinterdagar när man bara drömmer om våren och inte vill gå ut. Flera recept är enkla men tar lite tid att göra, vilket ger en utmärkt ursäkt att stanna hemma under en filt och ändå inte verka det minsta lat. Andra kräver lite mer ansträngning, men kommer å andra sidan att underlätta ditt liv betydligt framöver.

- Koka egen buljong. Buljong är perfekt att göra nu när rotfrukter fortfarande är ganska billiga, och ingredienserna kan varieras helt efter vilken smak man vill ha. Dessutom blir det massor, min senaste omgång räckte i ungefär ett halvår. Buljongen ska koka minst en timme, men man kan lämna den på spisen i flera timmar om man har den på låg värme. 

- Gör eget lökpulver. Lökpulver är jättegott att använda i en sås eller för att krydda hemgjorda chips, men tar ett bra tag att göra. Lökarna skivas tunt och får sedan torka i ugnen på låg värme ett par timmar, där de i princip sköter sig själva och ger dig gott om tid att göra annat.
 
- Gör egna chips. Grönkålschips är snabbast och jag tycker dessutom att de är allra godast, men testa också pumpachips eller potatischips för mer långvariga projekt. Smaksätt med dina favoritkryddor och tillaga chipsen i ugnen så har du perfekta snacks till nästa filmkväll.
 
- Fyll frysen med biffar. Förberedelse är alltid bäst, och att ha färdiga biffar i frysen är perfekt när man inte riktigt har tid eller ork att laga en hel middag. Frys in ett par lådor så har du alltid något att ta fram, det blir både nyttigare och billigare än att behöva köpa något färdigt. Testa exempelvis viltbiffar, lökbiffar, tomat- och basilikabiffar eller örtkryddade kidney- och hirsbiffar.
 
- Vårstäda i skafferiet. Lagar man mycket mat är det lätt hänt att det blir rörigt i köksskåpen, men det blir både lättare och billigare med ett organiserat kök. Du undviker att ha flera öppnade paket av samma sak, och kanske hittar du ingredienser du inte ens visste att du hade?

Publicerad 2016-02-21 12:21:14 i AllmäntReceptsamlingar

Till bloggens startsida













Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka