Jag heter Linnéa och bor i Lund tillsammans med min sambo. Jag läser arkeologi vid Lunds Universitet, och när jag inte pluggar ägnar jag en hel del tid till att laga mat.

Som studenter har vi inte särskilt stor matbugdet och fokuserar därför främst på billiga recept, alltid vegetatiskt men ofta även veganskt och glutenfritt. Jag tycker om att laga mat från grunden utan snabba kolhydrater och konstiga tillsatser, och trots att vi bara har en liten balkong har jag ett tjugotal krukor fyllda med grönsaker och kryddväxter utanför dörren.

» Stäng information

Veganska saffransbullar

 
Tidigare år har jag lagat de numera ganska klassiska mandelfrikadellerna till jul, men de är ju långt från veganska och i år har jag därför varit på jakt efter ett nytt recept. Dessa juliga vegobullar innehåller också mandel, vilket ger dem lite tuggmotstånd, och har en härligt julig saffranssmak. De är inte riktigt lika fasta som vanliga köttbullar, men de håller ändå ihop bra och är riktigt goda. Perfekt att servera till julbordet, eller under hela december för att sätta fart på julkänslorna.
 
 
Saffransbullar, ca 15-20 stycken
100 g mandel
2 dl kokta vita bönor
1 dl havregryn*
½ gul lök
⅓ krm saffran
Svartpeppar
Salt
Olja till stekning
 
* Använd glutenfria havregryn om du är glutenintolerant eftersom vanliga havregryn kan innehålla små mängder gluten.
 
Finhacka löken och lägg sedan lök, mandel, havregryn och saffran i en matberedare. Mixa tills mandlar och lök är relativt finfördelade. Tillsätt därefter bönorna, och mixa alltihop igen tills du får en ganska jämn smet. Smaka av med salt och peppar, och eventuellt mer saffran om du vill.
 
Forma därefter smeten till runda bollar. Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek därefter snabbt saffransbullarna på hög värme. De ska få lite färg på alla sidor, men låt dem inte ligga för länge i stekpannan för då riskerar de att bli torra. 
 
 

Publicerad 2016-12-08 14:30:00 i Glutenfritt Högtider Middag Vegan

Kommentarer


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida

Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka