Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Veganska saffransbullar

 
Tidigare år har jag lagat de numera ganska klassiska mandelfrikadellerna till jul, men de är ju långt från veganska och i år har jag därför varit på jakt efter ett nytt recept. Dessa juliga vegobullar innehåller också mandel, vilket ger dem lite tuggmotstånd, och har en härligt julig saffranssmak. De är inte riktigt lika fasta som vanliga köttbullar, men de håller ändå ihop bra och är riktigt goda. Perfekt att servera till julbordet, eller under hela december för att sätta fart på julkänslorna.
 
 
Saffransbullar, ca 15-20 stycken
100 g mandel
2 dl kokta vita bönor
1 dl havregryn*
½ gul lök
⅓ krm saffran
Svartpeppar
Salt
Olja till stekning
 
* Använd glutenfria havregryn om du är glutenintolerant eftersom vanliga havregryn kan innehålla små mängder gluten.
 
Finhacka löken och lägg sedan lök, mandel, havregryn och saffran i en matberedare. Mixa tills mandlar och lök är relativt finfördelade. Tillsätt därefter bönorna, och mixa alltihop igen tills du får en ganska jämn smet. Smaka av med salt och peppar, och eventuellt mer saffran om du vill.
 
Forma därefter smeten till runda bollar. Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek därefter snabbt saffransbullarna på hög värme. De ska få lite färg på alla sidor, men låt dem inte ligga för länge i stekpannan för då riskerar de att bli torra. 
 
 

Publicerad 2016-12-08 14:30:00 i Glutenfritt Högtider Middag Vegan

Kommentarer


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida

Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka