Jag heter Linnéa och bor i Lund tillsammans med min sambo. Jag läser arkeologi vid Lunds Universitet, och när jag inte pluggar ägnar jag en hel del tid till att laga mat.

Som studenter har vi inte särskilt stor matbugdet och fokuserar därför främst på billiga recept, alltid vegetatiskt men ofta även veganskt och glutenfritt. Jag tycker om att laga mat från grunden utan snabba kolhydrater och konstiga tillsatser, och trots att vi bara har en liten balkong har jag ett tjugotal krukor fyllda med grönsaker och kryddväxter utanför dörren.

» Stäng information

Rödbetssallad med cashewkräm

 
Dagarna flyger verkligen förbi nu, och bara en dryg vecka återstår till julafton. Idag ska jag köpa de allra sista julklapparna och i eftermiddag tänkte vi ta hem granen, så snart börjar jag faktiskt känna mig ganska redo för jul. Maten återstår ju dock, och i veckan har jag bland annat lagat den här färgstarka rödbetssalladen som lär dyka upp på julbordet nästa helg. Istället för crème fraiche och majonäs är röran baserad på cashewnötter, vilket gör den riktigt krämig och lite matigare än den traditionella varianten. 
  
 
Rödbetssallad
300 g rödbetor
1,5 dl cashewnötter
2 msk vatten
1 msk äpplecidervinäger
2 tsk dijonsenap
Svartpeppar
Salt
 
Lägg cashewnötterna i blöt över natten och skölj sedan av dem ordentligt. Mixa nötter, dijonsenap, äpplecidervinäger och vatten med en stavmixer tills du får en relativt slät kräm. Smaka av med salt och svartpeppar, och eventuellt mer senap eller vinäger. 
 
Rengör rödbetorna ordentligt men låt skalen sitta kvar. Koka betorna tills de är mjuka, ca 20-40 minuter beroende på storlek. Låt dem svalna, och skrapa därefter bort skalet med en kniv och skär rödbetorna i centimeterstora bitar.
 
Lägg cashewkrämen och rödbetorna i en skål och rör om ordentligt. Låt gärna rödbetssalladen stå till sig en stund, och servera den sedan rumstempererad. 

Publicerad 2016-12-16 09:59:22 i Glutenfritt Högtider Tillbehör Vegan

Kommentarer


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida

Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka