Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Rödbetssallad med cashewkräm

 
Dagarna flyger verkligen förbi nu, och bara en dryg vecka återstår till julafton. Idag ska jag köpa de allra sista julklapparna och i eftermiddag tänkte vi ta hem granen, så snart börjar jag faktiskt känna mig ganska redo för jul. Maten återstår ju dock, och i veckan har jag bland annat lagat den här färgstarka rödbetssalladen som lär dyka upp på julbordet nästa helg. Istället för crème fraiche och majonäs är röran baserad på cashewnötter, vilket gör den riktigt krämig och lite matigare än den traditionella varianten. 
  
 
Rödbetssallad
300 g rödbetor
1,5 dl cashewnötter
2 msk vatten
1 msk äpplecidervinäger
2 tsk dijonsenap
Svartpeppar
Salt
 
Lägg cashewnötterna i blöt över natten och skölj sedan av dem ordentligt. Mixa nötter, dijonsenap, äpplecidervinäger och vatten med en stavmixer tills du får en relativt slät kräm. Smaka av med salt och svartpeppar, och eventuellt mer senap eller vinäger. 
 
Rengör rödbetorna ordentligt men låt skalen sitta kvar. Koka betorna tills de är mjuka, ca 20-40 minuter beroende på storlek. Låt dem svalna, och skrapa därefter bort skalet med en kniv och skär rödbetorna i centimeterstora bitar.
 
Lägg cashewkrämen och rödbetorna i en skål och rör om ordentligt. Låt gärna rödbetssalladen stå till sig en stund, och servera den sedan rumstempererad. 

Publicerad 2016-12-16 09:59:22 i Glutenfritt Högtider Tillbehör Vegan

Kommentarer


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida

Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka