Jag heter Linnéa och är bosatt i södra Skåne, bland gula rapsfält och lummiga bokskogar. Jag lagar vegansk mat, gärna från grunden med rena råvaror i säsong och ännu hellre av sådant som jag själv har skördat. Utöver matlagning tycker jag nämligen mycket om att odla, och varje sommar svämmar min lilla balkong över av doftande örter, enorma tomatplantor och slingrande sockerärtor. Framåt hösten fylls varenda hörna av timjan, chili eller mynta hängandes på tork, medan kylskåpet ständigt svämmar över av burkar och flaskor fyllda med årets skörd. Jag tycker också om att åka iväg på mysiga utflykter, gärna ut i naturen med en picknickkorg eller till små gårdsbutiker ute på landet.

» Stäng information

Julknäcke med mandel och valnötter

 
Nu är det äntligen dags för julmat! Som första recept tänkte jag dela med mig av det här riktigt goda fröknäcket, som är fullproppat med juliga smaker som valnötter, mandel, ingefära och kryddnejlika. Jag har redan hunnit baka det flera gånger och har långt ifrån tröttnat på det än, vilket är ett riktigt bra betyg (ni anar inte hur många halvklara recept jag har som jag helt har förätit mig på). Det här kommer dock inte glömmas bort utan bli ett stående inslag på julbordet, och eftersom fröknäcke går utmärkt att förbereda ett par dagar i förväg passar det extra bra när man vill slippa stressa med all julmat den tjugotredje. 
 
Skulle du vara allergisk mot nötter går det bra att byta ut dem mot exempelvis solros-, pumpa- eller sesamfrön, men smaken kan såklart skilja sig lite från originalreceptet.
 
 
Julknäcke med mandel och valnötter
3 dl majsmjöl
1 dl mandel
1 dl valnötter
2 tsk torkad ingefära
1 tsk salt
¾ tsk malen kryddnejlika
0,5 dl olivolja
2,5 dl vatten
 
Hacka mandlar och valnötter ganska fint, de ska inte vara helt pulvriserade men det får inte finnas för mycket stora bitar. Blanda sedan alla torra ingredienser i en skål och rör ner olivoljan. Koka upp vattnet och blanda ner det med resten av ingredienserna. 
 
Tryck ut smeten i ett ganska tunt lager på två bakplåtsklädda plåtar. Fukta gärna händerna med lite kallt vatten så går det lättare. Baka sedan knäckebröden på 150 grader i ca 1-2 timmar. Om du vill ha fyrkantiga bitar kan du ta ut dem efter ungefär en halvtimme och skära upp dem innan de gräddas klart, men det går lika bra att bara bryta dem i bitar senare.
 

Publicerad 2016-12-06 17:03:08 i Glutenfritt Högtider Kakor och bakverk Mellanmål Snacks Tillbehör Vegan

Kommentarer


Dixi Wonderland

Publicerad 2016-12-07 09:39:36

Så himla mysigt att baka :D Jag försökte göra knäck men något gick riktigt fel för det stelnade aldrig :(

Svar: Ja, det är verkligen mysigt! Åh nej, det är ju så himla tråkigt när man ansträngt sig och det sen inte alls blir bra :(
Linnéa - The Hungry Gosling


Amanda Jona [SPONTAN]

Publicerad 2016-12-07 21:20:58

Men mums så gott!

Svar: Ja, det blev verkligen gott :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Ajli Müller

Publicerad 2016-12-08 06:21:24

My gosh, de där ser ju ut som julklappar = perfekt gå bort-present ju. Smidigt också om man som du är duktig på att baka. Jag misslyckas med de allra märkligaste av saker.

Angående "att göra-listorna" har jag redan börjat skriva på allt jag vill göra i sommar... haha, och det har inte ens varit julhelgen en. Det är inte ens samma år som när sommaren infaller >.<

Svar: Åh tack så mycket! Jag tycker de är väldigt lättbakade, typ bara att röra ihop och trycka ut på en plåt, så det borde du knappt kunna misslyckas med :)

Men sommarlistor är ju så härligt! Det är ju perfekt när det är mörkt och kallt ute, då känns värmen lite närmare i alla fall :)
Linnéa - The Hungry Gosling


Kommentera inlägget här

Till bloggens startsida

Ramslök
Pumpabiffar
Chutney
Spenatchips
Höstmacka